Hösten och vintern är grytornas tid. Och den här härligt krämiga linsgrytan med smak av kokos, grönkål och spenat kommer snart att bli en given favorit hemma hos dig. Den är inte bara perfekt som vardagsmiddag, den är även enkel att variera och passar hur bra som helst när du vill imponera på vännerna en regnig lördagkväll. Dessutom är den hur god som helst att spara och ha som matlåda dagen efter.

Ingredienser

Räcker till ca 6 portioner

Pasta

  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk malda korianderfrön
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 stor bit skalad ingefära, ca8cm
  • 2 msk tomatpuré
  • Ca 6st hela chili
  • +raps- eller kokosolja att binda

Gryta

  • 2 st rödlök, skivade medium tunt
  • ca 5 morötter, tärnade
  • ca 5 mellanstora tomater, tärnade
  • 2 dl puylinser
  • 2 dl gröna linser
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 burkar kokosmjölk á 400ml
  • Ca 7 dl vatten
  • 1 dl tamari
  • 200 gr hackad fryst grönkål
  • 200 gr frysta spenatblad
  • 1 tsk mörk misopaste
  • 1 lime eller citron
  • + raps- eller kokosolja att steka i

Gör så här

1. Börja med pastan. Använd en mixer eller en matberedare och mixa alla ingredienser förutom olja. Mixa tills allt blivit finfördelat.

2. Tillsätt olja tills blandningen går ihop till en tjock pasta.

3. När pastan är klar, fräs lök och morötter tills de börjar svettas och får färg.

4. Tillsätt pastan och fräs några minuter. Glöm inte att röra om så att det inte bränner fast.

5. Tillsätt de tärnade tomaterna och låt fräsa på tillsammans ett par minuter.

6. Lägg i linser, buljongtärningar, kokosmjölk, vatten och tamari. Rör om och låt småputtra under lock i ca 45 min - 1 timme.

7. Lägg i spenat, grönkål och misopaste. Rör runt så det blir jämnt fördelat, sänk värmen till låg eller stäng av helt och låt stå under lock ca 15 min.

8. Till sist – pressa i lime/citronjuice för att få upp smakerna. Servera ihop med bovete- och risbröd, ringla över lite kokosmjölk, toppa med färsk chili och koriander. Även gott att servera med ris och enkelt dressad kålsallad.