Linoljesåpa

Linoljesåpa

Vad är äkta linoljesåpa?

Den allsidiga linoljan framställs genom att linfrön kallpressas till linolja som förtvålas till överfettad linoljesåpa. Blandad med vatten är linsåpa, som den också kallas, en fantastisk fettlösare med ett stort antal användningsområden. Vanligast är att städa med linoljesåpa som rengöringsmedel, såpskura golv eller att rengöra och behandla trä i altan och trall. Den gula äkta linoljesåpan ska inte förväxlas med den enklare, billigare gröna såpan som tillverkas av hampa. Skillnaden är att grönsåpan saknar de vårdande, återfettande egenskaper som den högkvalitativa linoljesåpan har – med lång tradition i det svenska folkhemmet.

Miljövänligt allrengöringsmedel med  fräsch doft!

Linsåpa är biologiskt nedbrytbar till skillnad från de flesta konventionella rengöringsprodukter som tillverkas av syntetiska kemikalier. Linoljesåpa är fri från ämnen som är skadliga för miljön och vår hälsa – perfekt för dig som har barn och husdjur eller helt enkelt vill ha fritt från gifter och hudirriterande kemikalier i hemmet. Det finns även linoljesåpa certifierad av Svanen.

Hur använder man linoljesåpa?

Såpan är ett mångsidigt, lättarbetat och mycket användbart rengöringsmedel, här är en lista med de sex vanligaste användningsområdena:

  1. Skura golv: Blanda 1 msk linoljesåpa i 5 liter ljummet vatten. Passar bra till nästan alla golvmaterial som trä, sten, kakel, klinker och linoleum. 
  2. Grovrengöring: Blanda 2 dl linoljesåpa i en städhink med 5 liter hett vatten.
  3. Allrengöringsmedel av linoljesåpa: Skaka 1-2 tsk såpa med kallt vatten i en återanvänd sprayflaska. Förvara i städförrådet tills det är dags att blanda till ny.
  4. Rengöring och behandling av altan, terrass och tryckimpregnerat trä i fyra steg: Sopa bort jord, grus, löv och andra partiklar. Grovrengör med skurborste så smuts och ev. mögel och alger släpper. Spola bort smutsigt skurvatten med vattenslang, undvik högtryckstvätt. Behandla sedan träet genom att lägga på en hög koncentration linoljesåpa, antingen genom att fördela linoljesåpan med en skumspruta kopplad till vattenslang eller genom att sprida ut en smal sträng såpa längs fiberriktningen som sedan skuras in jämnt med blöt borste. Såpskurade trädäck blir behagliga att gå på. De blir naturligt blekta och får med tiden en fin ljusgrå färgton. Låt linoljesåpan torka och på så sätt tränga in och återfetta träet. Hur mycket linoljesåpa går det åt till en altan? Räkna med ca 3-5 dl för rengöring och 1 liter för behandling till 20 kvadratmeter.
  5. Tvättmedel och fläckborttagare: Det går utmärkt att tvätta kläder, lakan och andra textilier av bomull och linne med linoljesåpa, både handtvätt och i maskin. Dosera linoljesåpa som tvättmedel: 1-3 msk linoljesåpa i tvättmedelsfacket, 1-2 msk ättika i själjmedelsfacket (inte nödvändigt men mjukgör). Funkar bra som tvättmedel för de flesta typer av fläckar och tvätten doftar härligt fräscht. Testa gärna en såpa med doft av t.ex. lavendel.

Var köper man linoljesåpa?

Linsåpa har traditionellt sålts småskaligt, främst i byggnadsvårdsbutiker, men idag finns flera tillverkare och återförsäljare i butik och på nätet. Köp linoljesåpa på Happy Green – fraktfritt över 499kr! Här hittar du ett noga utvalt sortiment – i förpackningsstorlekar från 1L till 5L från byggnadsvårdarna på Gysinge Såpa, det Öländska familjeföretaget Grunne och Småländska Källans.