Få koll på vitaminerna

   

Vitaminguiden

Vitaminguide

Vitaminer och mineraler är något vi kommer i kontakt med varje dag, självklart får vi i oss det via maten vi äter men hur vet man att man har fått i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler för dagen? Och hur vet man när man behöver tillskott? Vi får i oss många sorters vitaminer och mineraler dagligen när vi äter en varierad kost, men beroende på livsstil och förutsättningar kan vi ibland ha nytta av en extra boost med hjälp av kosttillskott. Här kommer förhoppningsvis lite hjälp i näringsdjungeln (som är komplex och där det ofta råder delade meningar).


A
Finns i: Lever, ägg, fisk, mjölk, ost, matfett, rotfrukter, bladgrönsaker och frukt

Bra för: Synen, huden, slemhinnor, A-vitamin brukar ofta rekommenderas till gravida då det är bra för fostrets tillväxt och utveckling.

Symptom vid brist: Nattblindhet, nedsatt immunförsvar. A-vitaminbrist är ganska ovanligt i Skandinavien då vi oftast får i oss tillräckligt via maten vi äter, men den rekommenderade dagliga dosen ligger på 700 mikrogram.(något högre för gravida och män)

Visste du att: Kroppen kan själv lagra A-vitamin med hjälp av bl.a. levern vilket gör att den själv kan skicka ut vitaminen när det tillfälligt behövs.


B
Finns i: Kött, fisk, skaldjur, mejeriprodukter, ägg, baljväxter, potatis, mandel och bär.

Bra för: Ämnesomsättningen, tillverkningen av röda blodkroppar, nervsystemets funktion och bildningen av viktiga beståndsdelar i kroppens DNA.

Symptom vid brist: Trötthet, yrsel, depression, nedstämdhet, domningar och lättretlighet.

Visste du att: Kroppen behöver totalt 8 olika B-vitaminer för att fungera och må bra, bland dem är vitamin B6 och B12 viktigast. Om du tränar är vitamin B6 bra eftersom det bidrar till att bilda och bryta ner aminosyror. B12 bidrar till att musklerna kan få snabb energi när dem behöver det. Folat klassas som en B-vitamin och är nödvändig för kroppens nervsystem och celler, vitaminen är extra viktig för gravida kvinnor och du får enklast i dig den om du äter gröna grönsaker!


C
Finns i: Nypon, paprika, frukter och bär, nässlor, kålväxter, spenat, chilipeppar.

Bra för: C-vitamin klassas som en naturlig antioxidant och är bra för immunförsvaret, motverkar infektioner, bra för ämnesomsättningen, bidrar till bättre hud, tänder, skelett och blodkärl.

Symptom vid brist: Lindrig brist kan ge förkylning, infektioner, trötthet, lättretlighet, depression, tandlossning, blödande tandkött och muskelsvaghet.

Visste du att: C-vitamin har en viktig roll för kroppens alla funktioner och kan användas till fördel för många olika områden. Drick C-vitamin (t.ex. brustabletter) eller pressad citronsaft varje morgon då det har en utrensande effekt, det har även gjorts studier på att C-vitamin ska kunna lindra träningsvärk, vi på Happy Green är inte helt övertygade men det kan vara värt att testa?


D
Finns i: Vi får i oss D-vitamin på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när du vistas i sol. De livsmedel som innehåller mest D-vitamin är fisk som lax, sill och makrill, ägg, mjölkprodukter och margarin.

Bra för: Kalkbalansen i tänder och skelett.

Symptom vid brist: Trötthet, muskelsvaghet och värk i skelett.

Visste du att: Under sommarhalvåret lagrar kroppen D-vitamin från solens strålar för att kunna utsöndra den under vinterhalvåret, dessvärre räcker ofta inte reservlagret vilket gör att man ofta rekommenderar D-vitamin som kosttillskott.


E
Finns i: Framför allt frön och vegetabiliska oljor, margarin, avokado, ägg, gröna bladväxter och fullkornsprodukter.

Bra för: E-vitamin klassas som en naturlig antioxidant och skyddar kroppen från fria radikaler(skadliga ämnen). Vitaminen är även bra för huden och dess elasticitet, den förbättrar musklernas syreupptagning och är viktig för tarmens funktion.

Symptom vid brist: Hjärt-och kärlsjuksommar, led –och muskelbesvär, benskörhet, acne och hormonella störningar. Brist på E-vitamin är ganska ovanligt eftersom vi får i oss mycket via maten.

Visste du att: E-vitamin skyddar lungorna mot luftföroreningar och har en god effekt på fertiliteten hos oss människor.


K
Finns i: Främst gröna bladgrönsaker som broccoli, spenat, grönkål och brysselkål men även i animalistiska livsmedel och oljor exempelvis rapsolja.

Bra för: Skelettets uppbyggnad och blodets koagulation, hjälper till att producera protein och är bra för huden.

Symptom vid brist: blodet tappar sin förmåga att koaguliera, benskörhet och åderbråck.

Visste du att: Nyfödda barn får alltid en injektion av vitamin K eftersom de saknar de bakterier som bildar vitamin K och bröstmjölken innehåller för lite vitamin K för att skydda barnet.


Vad ska jag tänka på när jag använder kosttillskott?
Finns i: Främst gröna bladgrönsaker som broccoli, spenat, grönkål och brysselkål men även i animalistiska livsmedel och oljor exempelvis rapsolja.

Om du känner dig osäker på vilken funktion kosttillskott har och vad man ska tänka på när man använder kosttillskott rekommenderar vi dig att läsa mer på Livsmedelsverkets webbplats

För de allra flesta räcker det med vanlig mat för att få i sig det kroppen behöver. Ibland behövs ett kosttillskott av ett vitamin eller mineral för att komplettera kosten. Vitaminer och mineraler i koncentrerad form kallas kosttillskott. Kosttillskott är tänkta att komplettera den vanliga kosten och säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, ampuller med vätska, droppflaskor eller liknande.

Även aminosyror, essentiella fettsyror, fibrer, olika örter och växtextrakt i koncentrerad form, och som är avsedda att tas i små mängder, kan säljas som kosttillskott.

Men att äta kosttillskott är inte alltid nyttigt. Tvärtom kan det vara onödigt eller farligt. Kosttillskott är ofta en mycket koncentrerad form av ett ämne, en växt eller något annat.

Källa: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/kosttillskott/ 2017-02-02

Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig, balanserad kost och hälsosam livsstil. Överskrid inte den rekommenderade dagliga dosen.