Om du går med pannan i djupa veck och värderar om du ska köpa en elcykel har du en hel del att fundera på. Därför har vi samlat sju tips som kanske underlättar i dina funderingar och förhoppningsvis gör dig mer nöjd med ditt köp.

1.Hur du ska använda din elcykel är den första fråga du behöver besvara. Om du vill ha en mer upprätt och avkopplad körställning bör du välja en klassisk modell med böjt styre, medan om du vill ha en mer aktiv körställning är det en hybridmodell med rakt styre som du ska välja.

2. Om du ska använda elcykeln i mycket kuperad miljö eller har tänkt använda en cykelvagn är en elcykel med mitt- eller bakmotor att föredra.

3. Tänker du cykla mycket på ojämna, gropiga eller grusiga vägar – tänk skogsvägar – då är det en elcykel med dämpad framgaffel du ska välja.

4. Det finns en del olika sorters elcyklar, till exempel klassiska modeller med pakethållare, cykelkorg och fotbroms och mer moderna hybridmodeller som lämpar sig för en mer aktiv cykling. Vilken typ av elcykel du väljer är en smaksak, men valet bör styras av hur du praktiskt kommer använda din elcykel. Här kan du läsa mer om några av de vanligaste elcykeltyperna.

5. Hur länge batteriet räcker beror på flera olika faktorer där exempelvis din kroppsvikt, däcktryck, terräng och hur mycket du väljer att trampa själv spelar in.

6. Batteriet är även den viktigaste och dyraste komponenten på en elcykel, se därför till att det kommer från en erkänd leverantör som exempelvis LG, Bosch, Samsung eller Panasonic.

7. En elcykel kräver mer underhåll än en vanlig cykel och du behöver kontrollera elcykelns motor, bromsar, kedja och däck kontinuerligt för att få ut det bästa ur din elcykel och undvika onödigt slitage. Ett gott råd är att ta din elcykel till en elcykelspecialist för service och vägledning.

Andra saker som kan vara bra att känna till om elcyklar är:

• Du måste trampa för att elcykelns motor ska ge dig en extra skjuts. Hur mycket motorassistans du får reglerar du själv via displayen på styret.

• Motorn slutar att hjälpa dig när du når 25 km/h men du kan fortfarande trampa dig själv upp i högre hastigheter.

• Det tar mellan 2–8 timmar att ladda upp batteriet. Det är att föredra att ladda batteriet inomhus.

• En elcykel har samma hjälmkrav som en vanlig cykel och du kan cykla med den på cykelbanor.

• Ett fulladdat batteri räcker mellan 4–15 mil vilket styrs av faktorer som kroppsvikt, däcktryck och hur mycket du trampar själv.

• Att ladda ett batteri fullt kostar ca 1 krona i elkostnad.