Vad händer egentligen med huden när vi blir äldre och hur ska vi tänka när vi väljer hudvårdsprodukter? Det finns en hel djungel av hudvårdsprodukter och det kommer ständigt nya, spännande produkter med allt fler och fler egenskaper. Inte minst när det gäller fina linjer, rynkor eller åldrad hud. Är man inte insatt eller saknar intresse för hudvård så är valet inte alltid så lätt. Här förklarar vi enkelt varför huden blir rynkig och tappar sin spänst när vi blir äldre och vad du ska tänka på när du väljer dina hudvårdsprodukter för att motverka och förebygga mogen och åldrad hud.

När börjar huden åldras?

Huden börjar åldras redan vid 20-års ålder. När vi säger att huden åldras så menar vi inte att du börjar få synliga, grova rynkor utan mer att olika aktiva processer avtar i huden. Vi kan uppleva små, fina linjer, lyster som försvinner eller att hudytan börjar bli aningen ojämn. Det handlar alltså om de processer som gör vår hud motståndskraftig, elastisk, fast och slät.

Cellförnyelse och kollagen

Ofta hör man ord som cellförnyelse och kollagen när man pratar om anti-age eller “pro-agen” produkter, som de också kallas. Cellförnyelse menas med de antal dagar det tar innan en ny cell kommer upp till huden yta och just denna process förändras ju äldre vi blir. Det tar alltså längre tid för hudens yttersta lager att byta ut sina celler när vi är 50 jämfört med när vi var 18. Detta medför att lyster i huden inte är densamma längre, att vi får ojämn hudyta och även vissa pigmentfläckar. I anti-age produkter finns aktiva ingredienser som exempelvis nattljusolja och nyponfröolja som hjälper till att påskynda cellens vandring upp till ytan och gör att huden förnyar sig mer regelbundet.

När vi pratar om kollagenet och elastin i huden kan man göra en liknelse av ett armeringsjärn och gummiband som håller upp och isär huden. När kollagenet och elastan avtar i huden så blir huden slappare. Gummibanden förlorar sin form när dom blir gamla, detsamma gäller huden.

Vad ska jag tänka på när jag väljer produkter för en mogen hy?

När du ska välja hudvårdsprodukter för en mogen och åldrad hud är det viktigt att du tänker på dessa två olika delar - cellförnyelse och kollagen. Produkterna måste innehålla aktiva ingredienser som hjälper huden med cellförnyelse men också ingredienser som främjar kollagenproduktionen i huden. Man ska också tänka på att huden blir tunnare med åldern och behöver då mer skydd. Välj med fördel produkter som berikar din hud med fukt. För vi vill inte att den tunna, sköra huden läcker viktig fukt och blir torr.