Det finns inget mer irriterande än ett torrt och livlöst hårt. Ett hår som trasslar och tovar sig bara en stund efter du har kammat igenom det. Kanske har du färgat håret hemma den senaste tiden eller så behöver du kanske gå till frisören, tre månader för sent. Ett hår som ser ut som en risbuske är ju riktigt tråkigt, vi vet. Därför har vi samlat ihop lite tips och trix för att förebygga och reparera ett torrt hår. 

Byt ut ditt schampo och balsam

Har du ett torrt hår så är steg nummer ett att se över de produkter du använder. Unna dig och ditt hår ett schampo och balsam som är bra för håret. Skaffa ett schampo och balsam som innehåller näring och andra aktiva ämnen som motverkar torrt hår och bidrar till fukt. Många schampon och balsam innehåller mycket vatten och andra onödiga kemikalier som ofta torkar ut ditt hår ännu mer. När du lägger några kronor extra på ett schampo och balsam som är anpassat för ett torrt hår får du oftast en produkt som är mer dryg och räcker längre. Win-win. Ett schampo och balsam som både gör gott för håret och håller lite längre.

Tvätta håret mer sällan

Ingen har väl missat den informationen. Ofta tvättar vi håret alldeles för ofta. 1-2 gånger i veckan räcker faktiskt. Vi behöver alltså tvätta håret allt mer sällan för att motverka torrt och frissigt hår. Vatten torkar ut håret, lika mycket som de torkar ut huden. Tränar du eller svettas mycket rekommenderar vi att du vänjer dig vid att bara skölja håret och använda balsam utöver dessa 1-2 gånger i veckan som du tvättar håret med schampo.

Inpackning

Efter schampo och innan balsam så bör du använda en fuktgivande hårinpackning för att boosta håret med fukt och vård. Ta för vana att boosta håret under minst 1 timme i veckan med hårinpackning. Tvätta håret med schampo och handdukstorka det. Applicera därefter hårinpackning och låt den sitta i en längre stund. Kanske under tiden du ser din favoritserie, lagar mat eller under tiden du pluggar. Skölj sedan ur håret och avsluta med balsam för att stänga hårets fjällskikt. Det kommer att göra så mycket för ditt torra hår.

Skönhet kommer inifrån

När det kommer till hår, hud och naglar så kan du applicera hur mycket hår och hudvård utifrån som helst. Men i grund och botten kommer skönheten inifrån. Ta hand om ditt hår genom en varierad kost med mycket frukt och grönt. Glöm inte heller att dricka mycket vatten. Ditt hår och din hud kommer tacka dig.

Styling

Att värmeverktyg, hårspray och dåliga hårvårdsprodukter torkar ut och skadar håret behöver väl knappt nämnas. Försök att självtorka håret istället för att föna det efter att du har duschat. Kamma igenom ditt blöta hår med fingrarna istället för en borste och låt håret vila från plattången några dag i veckan. Och när du använder stylingverktyg så glöm inte att alltid använda värmeskydd. Sist men inte minst, använd hårolja och hårserum, gärna med keratin och protein för att håret på sikt ska kunna bli starkt och friskt.

Ett frisörbesök

Ett torrt hår kan gå att råda bot på. Men ett slitet hår däremot går inte att reparera med hjälp av superprodukter eller hemmavård. Ett slitet hår behöver hjälp hos frisören. Kluvna toppar är kluvna toppar och håret blir inte friskt förens du har spenderat en stund i frisörstolen.