Sol, vind och vatten-tiden på året är här och många av oss älskar att hänga ute i solen. En halvkass deckare på stranden, med en sval drink i handen medan solens strålar värmer huden. Wow, simply amazing. Men precis som vi behöver skydda huden mot solens strålar behöver vi skydda håret. Därför har vi samlat fyra tips på vad du kan göra för att skydda håret och undvika att det blir sommarslitet.

Men först ska vi reda ut varför håret blir sommarslitet. Det beror på att när solens strålar träffar håret så skapas en oxidation på strået som leder till att de skyddande fjällskikten runt cortex blir tunnare för varje soltimme. Ok, vi stannar en sekund vid cortex. Cortex är alltså själva barken på hårstrået som fungerar som den primära källan för hårets hållfasthet. Och när fjällskiktet som skyddare cortex blir tunnare leder det till att hårstråna blir skörare och lätt blir skadade. Och ett trasigt strå går inte att reparera permanent och därför är det absolut lättaste att se till så att håret inte blir skadat från första början. Här kommer således fyra tips på hur du vårdar sommarslitet hår.

1. Använd solhatt
Det i särklass säkraste sättet att skydda håret är att använda en solhatt. Det är inte bara rätt så fashion, det är också smart då du inte utsätter håret för direkt solljus. Vill du verkligen vara on the safe side bör du också använda badmössa, ok kanske inte det coolaste en kan ha på sig, när du doppar dig i plurret. Det är nämligen så att fjällskiktet – du vet det vi pratade om där uppe – bryts när det blir blött och stråna blir då direkt känsligare för sol och salt.

2. Skydda håret innan du går ut
Att skydda håret med ett leave-in-balsam, som till exempel 4-1 conditioner från Tabitha James Kraan, innan du går ut i solen är en bra idé. Då skyddas hårstråna på ett bra sätt. Ta med flaskan till stranden så kan du fylla på med en klick leave-in-balsam efter varje bad. Rena oljor, som kokosolja, jojobaolja, avokadoolja, har en antioxiderande effekt på håret och passar därför bra som solskydd för håret.

3. Återfukta håret med en after beach-behandling
Efter en dag på playan eller i en solstol vid poolen är det en utmärkt idé att återfukta håret med en mysig hårinpackning. Ge håret chansen att återhämta sig. Vanligtvis är ju rekommendation att göra en hårinpackning ungefär varannan vecka, men under sommaren när du plaskar omkring i havet på daglig basis kan du gott unna håret en inpackning om dagen. Det kommer det må bra av.

4. Blöt i håret-looken
Det är en god idé att låta balsam och oljor stanna kvar i håret som skydd. Och ja, vi vet att du kommer se blöt ut i håret, men dagar när träning är din aktivitet är det inte så dumt. Sätt upp håret i en flätad knut eller en slapp tofs – för att undvika onödigt slitage på håret.

Ta med dig våra tips och ge dig ut i sommarsolen. Se så, flyg lilla fjäril, flyg.