Klåda i hårbotten är ett ganska vanligt problem, och du är inte ensam om denna irriterande åkomma. Enligt en studie gjord av A&B Analyse är det hela 18% av befolkningen som har eller har haft problem med irriterad hårbotten och mjäll. En torr och kliande hårbotten kan bero på flera olika anledningar. Det kan bland annat röra sig om:

  • kyla eller torr luft, vilket är vanligt under vinterhalvåret
  • ett inomhusklimat som är uttorkande
  • föntorkning
  • diverse hår- och stylingprodukter
  • stress

Vad kan du själv göra om du lider av klåda och irritation i hårbotten?

1. Vårt första tips är att försöka låta bli att klia dig i hårbotten. Vi förstår såklart att det är lättare sagt än gjort när hårbotten är torr och kliar. Men förutom problemet med torrhet, finns det också risk för att det uppstår en inflammation i hårbotten om du kliar för mycket.

2. Använd Scalp Treatment Mask från Australian Bodycare som kan motverka mjäll, klåda och irritation. Masken är en antiseptisk hårbottenkur som är utvecklad för just irriterad hårbotten. Den tränger in i hårbotten och hårsäckarna, där den rensar och reducerar växt av bakterier och svampar. Produkten tillför även fukt, behandlar, lugnar och lindrar en irriterad hårbotten.

3. I kombination med masken rekommenderar vi att du använder ett milt schampo som vårdar och förebygger problem. Ett exempel på ett sådant shampoo är Hair Clean från Australian Bodycare.

4. Skölj alltid håret grundligt efter att du tvättat det.

Om du har haft problem med irritation och klåda i hårbotten länge och testat olika kurer för avhjälpning rekommenderar vi att du rådfrågar en läkare om hur du ska gå vidare med dina problem.

Denna artikel är skriven tillsammans med Australian Bodycare.