Det är viktigt att vi skyddar oss rätt mot solen och än viktigare är det att vi skyddar våra barn på rätt sätt eftersom deras hud är mycket känsligare än vuxnas. Barn under ett år är väldigt känsliga mot solen strålar och bör inte vistas i direkt solljus överhuvudtaget men så fort barnen börjar krypa och lära sig att gå blir det allt svårare att hela tiden hålla dom i skuggan. Därför ger vi tips på hur du ska skydda ditt barn på bästa sätt.

Skydda ditt spädbarn med kläder och parasol

Barn under 1 år ska inte utsättas för direkt solljus och huden hos dessa små liven är inte tillräckligt utvecklade för de starka kemikalier som många av solskydd innehåller. Därför bör du skydda ditt barn med solhatt, kläder med långa armar och ben och parasoller. Tänk också på att placera ditt barn i skuggan för att undvika direkt solljus.

Använd rikligt med solkräm

Även äldre barn ska skyddas med solkläder, parasoller och skuggan. Dock kan det vara svårare att hålla ett krypande och gående barn still och därför måste du vara noga med att använda solskydd, i rätt mängd, på rätt sätt. Använd alltid ett solskydd anpassat för barn, gärna vattenfast med minst solskyddsfaktor 30.

Smörj in ett jämt och tjockt lager över HELA kroppen med solkräm, 20 minuter innan ni börjar vistas i solljus för att solskyddet ska få full effekt. Därefter bör du smörja in på nytt efter varannan timme eller efter varje gång ditt barn har varit i vatten. Att sitta i vattenkanten kan kännas svalkande och skönt en varm sommardag men kom ihåg att solens strålar reflekteras i vatten och blir upp till 20% starkare. Det gör att man inte känner hur solen bränner på huden förens på kvällen.

Om barnet bränner sig

Är olyckan framme och ditt barn bränner sig så att huden blir röd och öm bör solen undvikas några dagar för att huden ska få läka och återhämta sig. Om huden börjar svida kan du kyla ner den genom att lägga på en handduk med kallt vatten eller använda kylbalsam alternativt en fuktgivande hudlotion. Drabbas barnet av soleksem som svider och kliar bör du undvika solen och sedan lindra klådan med en receptfri, svag kortisonkräm. Fråga en läkare om råd innan du använder kortison på barn som är yngre än 2 år.

5 snabba tips

  • Keps och solhatt är både en söt accessoar och ett effektivt solskydd.
  • Använd alltid kläder. Ska ni bada – använd badkläder med UV-skydd.
  • Smörj in barnet rikligt varannan timme och varje gång efter bad.
  • Undvik solen när den är som starkast mellan 11 och 15 på dagen. Vistas inomhus, under ett parasoll eller i skuggan.
  • Solen reflekteras i vatten och huden utsätts mycket mer än vad man tror. Bada under kortare perioder med ditt barn.