Är du sugen på att komma igång med hälsosammare vanor? Vårt bästa tips är att skippa rivstarten och istället vara snäll mot dig själv och testa att mjukstarta. Här vill vi peppa dig till att komma igång med det som får dig att må bra – på riktigt.

I januari fylls gymmen till max och många hoppar in i nya vanor med hög fart. Det är lätt att kasta sig in i hårdträning eller en strikt diet och disciplinera sig till max – för att sedan inte orka hålla det. Antingen är målen för högt satta, eller helt enkelt orimliga för din vardag. Kanske är stenhård träning inte det du behöver just nu?

Att komma igång är så större än så. Att komma igång handlar om att göra något som får dig att må bra. Är din kropp redan uppe i varv och stressad kanske inte hård träning är svaret. Eller snarare är det så att hård träning utan återhämtning eller träning för sinnet och hjärnan, inte är svaret. Kanske är det en mjukstart du behöver? Komma igång med att bara andas medvetet. Eller att köra färre träningspass och istället peta in 15 minuter med rörlighet, meditation eller avslappning.

Så kom igång – men på dina villkor. Strunta i löpsedlar, instagramutmaningar och allt som andras hets. Testa istället att sätta en intention för det kommande året. Lägg en långsiktig plan för hur den här intentionen ska få plats. Vad är rimligt? Vad ger dig kraft och energi? Vad mår du bra av? Tänk “vad behöver jag”, snarare än “vad vill jag”. Många gånger är det vi "vill" inte alltid så sunt, för det är ofta tankarna som får styra dessa och inte vårt inre. Som en liten hjälp på traven har våra kompisar på Yogobe delat med sig av sina 5 bästa tips för att mjukstarta med yoga.

1. Hellre 5 minuter än inget alls

Skippa tron om att du måste yoga exakt varje dag i minst 90 minuter för att det ska betyda något. 15 minuter per dag är fantastiskt, hellre lite och ofta än mycket och sällan.

2. Planera in yogan i vardagen

Hur ser din vardag ut? Planera in yogan så att det funkar dig och ditt liv. När är det mest troligt att du kommer att få till en stund av rörelse och andning? 

3. Lär dig tekniken från grunden

När du lärt dig grundtekniken till positionerna kommer du få ut mer av din yoga. Du kommer att skapa utrymme i kroppen så energi och andning kan flöda. Så även om det först kan kännas lockande att öva på avancerade positioner direkt, försök lära dig tekniken i de ”enklare” och mer grundläggande positionerna.

4. Lyssna på din kropp

Din dagsform är olika. Vissa dagar kanske inte alls din kropp vill ha den där dynamiska och tuffa yogan du planerat. Anpassa dig istället för att tvinga dig in i positioner och flöden som tar emot. Utgå alltid ifrån dina egna förutsättningar, fokusera på tekniken och vad din kropp behöver.

5. Investera i en yogamatta.

Du behöver inte köpa den dyraste mattan på marknaden till första yogaklassen. Studios har dessutom lånemattor, men vill du yoga hemma är en egen matta en bra investering!

Vill du testa att yoga hemma är Yogobe en perfekt tjänst för dig. På deras plattform hittar du vägledning och videos som hjälper dig att komma igång. Just nu låter de dig testa tjänsten helt gratis i 30 dagar. Allt du behöver göra för att ta del av erbjudandet är att ange koden HAPPYGREEN19 när du registrerar dig på Yogobe.com.

Denna artikel är lånad av våra vänner på Yogobe.