Går du runt och funderar på att köpa en elcykel, men inte riktigt vet vilken typ av elcykel du vill ha så har vi satt ihop en liten guide över de vanligaste elcykeltyperna. De vanligaste typerna är klassisk, hybrid, mountainbike och speedbike. I den här guiden berättar vi mer om de olika typerna och vilken typ av cykling de passar för.

Elcykel, klassisk

Den här typen av elcykel hämtar sitt ursprung från den klassiska damcykeln, men som blir alltmer populär även i herrmodell, och passar perfekt för dig som vill använda den dagligen. Utmärkta användningsområden är pendla till jobbet, skjutsa barn, stanna till i matbutiken eller vad nu gör i vardagen. Passar fint till både män och kvinnor. Dammodellen har ett lågt insteg, en upprätt körställning för god komfort och en mjuk och bekväm sadel som utmärkande detaljer. Ett lågt insteg har sina fördelar för exempelvis äldre personer eller om elcykeln är tungt lastad med en barnsits. De allra flesta modeller av den klassiska elcykeln är utrustade med praktiska stänkskärmar, kedjeskydd och pakethållare. Även fotbroms och växlar i navet är vanligtvis standard.

Tjej som står lutad mot en vägg tillsammans med en elcykel från Lifebike, modell Classic G7

Elcykel, sport/hybrid

Den här typen av elcykel växer alltmer i popularitet och det är inte konstigt att förstå varför. Sport/hybriden accelererar snabbt, är snygg och passar utmärkt för den aktive cyklisten som vill använda sin elcykel även till vardagspendlingen. Den här typen av elcykel är utrustade med smala däck, ett utanpåliggande växelsystem, lätt och vridstyv ram och ofta även skivbromsar. De smala däcken minskar rullmotståndet vilket gör cykeln snabbare och ger samtidigt elcykelns motor längre drifttid. Vill du även koppla ur eldriften eller komma upp i hastigheter över 25 km/h – som motorn erbjuder – är den här elcykeltypen perfekt för dig. Att hänga på skärmar och andra tillbehör för vardagens behov är också enkelt. Helt enkel en elcykel för dig som ser dig som en aktiv cyklist.

Man som går över gatan med en elcykel från Lifebike, modell C-mute G7

Elcykel, mountainbike

En stadig växande trend är att alltfler vill ha en elcykel i klassisk mountainbike-stil för att dra nytta av elcykelns fördelar i mer kuperad terräng. Med en elcykel av den här typen accelererar du snabbt, kan välja de brantaste backarna och cykla mer i skog och vildmark. Mountainbiken fungerar såklart även utmärkt i stadsmiljö när du ska till jobbet eller skolan, till träningen eller bara vill cykla i gäng. Du hänger enkelt på stänkskärmar och andra tillbehör för dina behov. En elcykel i klassisk mountainbike-stil har en motor som hjälper dig upp till 25 km/h, sedan för din egen benkraft styra toppfarten när du susar fram.

Elcykel, speedbike

Speedbiken har en större motor än andra elcyklar, oftast 500W (att jämföra med 250W på vanliga elcyklar), och motorn hjälper dig upp till 45 km/h. Det gör att speedbiken klassas som moped och elcykeln har därför utrustats med backspegel och registreringsnummer. Eftersom speedbiken klassas som moped behöver du uppfylla kraven på körkort/förarbevis som gäller. Transportstyrelsen betraktar speedbiken som EU-moped klass 1 vilken ställer krav på att den registreras. Men nu, tillbaka till vad du får i en speedbike. Då den här typen av elcykel är snabbare än andra typer av elcyklar är de utrustade med kraftigare skivbromsar. Den starka motorn ställer högre krav på allt från batteri, bromsar till fälgar och däck. Därför är den vanligt att speedbiken är utrustade med utmärkta komponenter, vilket såklart påverkar prisbilden en aning. I speedbiken får en fantastisk cykelkänsla och effektivitet som gör cykelpendlingen till en fest.