Minns du hur du var att sätta in en tampong för första gången? Eller att ha på dig dina nya kontaktlinser de första dagarna? Alla saker kan vara svåra i början – även att använda en menskopp för första gången. Det kan ta några dagar eller mensperioder för att komma in i det.

Du kanske behöver prova olika tekniker för att vika och sätta in menskoppen, men oroa dig inte – följ vår guide så kommer du förhoppningsvis att bli en hängiven menskoppsanvändare! Menskopp, m-kopp, månadskopp... Det finns ett par olika namn för att beskriva denna silikonkopp som är ett alternativ till bindor och tamponger. Kanske har du hört talas om den tidigare, och då har du antagligen även frågat dig själv: hur fungerar den? Därför har vi satt ihop denna trestegsguide till hur du använder din menskopp, så att du kan få svar på dina frågor.

Så använder du din menskopp - tre enkla steg

Glöm inte! Innan du använder din menskopp för första gången ska du sterilisera koppen i kokande vatten i 3–5 minuter.

STEG 1: Så sätter du in din menskopp

Börja alltid med att tvätta händerna när du ska hålla på med koppen.

Det finns många olika viktekniker, så experimentera och hitta den som funkar bäst för dig. Två av de populäraste metoderna är: nedtryckt sid-vikning och C-vikning. När du sätter in din menskopp måste du hålla den vikt ända tills den är inne i slidan. Det är viktigt att slappna av i musklerna när du sätter in koppen, så hitta en bekväm ställning. Du kan ligga ner, sitta på huk, sitta på toaletten eller rätt och slätt stå upp. Med tiden kommer du att hitta den ställning som passar bäst för dig!

Sätt in den vikta menskoppen, och när hela koppen är inne tar du helt enkelt bort fingrarna och låter den vecklas ut. Om menskoppen har satts in rätt kan du höra ett ”popp” eller ett sugljud, vilket betyder att koppen har vecklats ut helt och att den nödvändiga förseglingen har skapats. Om du är osäker kan du stoppa in fingrarna och känna efter längst ner på koppen – den ska kännas rund eller oval och inte ha några tydliga veck.

Så använder du din menskopp

STEG 2: Så länge kan du ha koppen inne

En av fördelarna med att använda en menskopp är att du kan ha den i upp till 12 timmar, så när du väl har satt in koppen kan du ha den där hela dagen – och natten. Det får plats mer vätska i koppen än i tre supertamponger.

STEG 3: Så tar du ut din menskopp

Återigen ska du börja med att tvätta händerna med varmt vatten och mild tvål. Hitta därefter en bekväm ställning som funkar för dig: ligg ner, sitt på huk, sitt på toaletten eller stå upp. Att vara avslappnad är av största vikt, eftersom det bara blir svårare att ta ut menskoppen om du spänner dig.

När du tar ut koppen ska du dra lätt i piggen samtidigt som du använder magmusklerna för att trycka OrganiCup nedåt ända tills du kan ta tag i basen. Kläm till lätt i koppens bas för att släppa förseglingen och försiktigt ta ut koppen. Ta inte ut menskoppen genom att dra i piggen eftersom det kan kännas obehagligt.

När du har tagit ut menskoppen tömmer du blodet i toaletten eller handfatet och sköljer koppen med vatten (glöm inte bort lufthålen). Om du är i ett badrum utan rent vatten kan du använda en OrganiWipe eller toalettpapper för att torka av koppen och vänta med att skölja den med vatten till senare. När menskoppen är ren sätter du in den igen enligt beskrivningen i steg 1.

Om din mens är slut gör du såhär: Koka koppen i vatten i 3–5 minuter eller använd helt enkelt en OrganiWipe för att desinficera den, och förvara den i OrganiCups ursprungliga bomullspåse.