Hur vi rengör huden, framförallt i ansiktet, är avgörande för hur vår hud kommer att må och hur fin hy vi får. Viktiga aspekter att ta hänsyn till är vilken ph-balans huden har, hur vi hanterar hudens pH-värde och om vi utsätter huden för stark rengöring. I den här artikeln går vi igenom hur du rengör huden så att du får en välmående hud som skimrar.

Rengöring

Det är viktigt att rengöra huden ordentligt för att få bort smuts, make up och orenheter. Dessvärre är många rengöringar alldeles för starka för vår hud och då blir resultatet att vi tvättar bort det skyddshölje som vi naturligt har på huden. Och det är ju naturligtvis inget vi vill.

Rengöringar som skummar och löddrar innehåller tensider. Tensider är ytaktiva och minskar ytspänningen och löser upp smuts och fett. Några tensider som används i rengöringar är sockertensider, som är en mild tensid och har sitt ursprung i vegetabiliska råvaror som kokos- och palmolja eller glukos, från majs- eller vetestärkelse. Sockertensider har goda emulgerande och rengörande egenskaper. En sockertensid består till hälften av socker (kolhydrat) och en fettalkohol. Andra tensider som används i rengöringar är syntetiska och tillverkas från petroleumprodukter. En ytterligare grupp tensider som används är en blandning av sockertensider och syntetiska tensider. Olika tensider bryts också ner olika snabbt. Det är helt enkelt inte så enkelt att reda i det här med tensider. De allra starkaste tensiderna är sulfater och de är inte att rekommendera i någon form av rengöring. Istället är det som är eftersträvansvärt en mycket mildare rengöring. Och det allra varsammaste för huden är att använda en olje- eller kräm-rengöring. Det finns också rengöringar som innehåller ”snälla” sockertensider och aminosyror.

Ett tecken på att du har en rengöring som påverkar skyddshöljet i huden negativt är den där rena känslan – som om huden nästan gnisslar – när du tvättat dig i ansiktet. Du bör du stanna upp, kasta din rengöring och köpa en ny. Istället vill du att huden i ditt nytvättade ansikte ska kännas mjuk och ren. Då vet du att du har en rengöring som får din hud att må bra.

PH-värdet i huden

Precis som du eftersträvar en sund balans i livet bör du eftersträva bra balans i huden. Det är lätt att tro att det pH-värdet som eftersträvas i huden är det som på pH-skalan kallas för neutralt, dvs pH 7. Men så är inte fallet. En frisk hud har oftast ett pH-värde på 4,5–5, vilket gör hudens yta något sur. Anledningen till att huden eftersträvar ett något surt pH-värde är att det håller bakterier, virus och andra mikroorganismer borta då dessa inte trivs särskilt bra i en sur miljö. Därför är det viktigt att huden har rätt pH-värde.

Varje gång vi tvättar oss med vatten rubbar vi pH-balansen i huden. Om vi därtill använder oss av en tvål – som oftast är basisk blir pH-värdet ännu högre. Därför bör du med fördel använda ett ansiktsvatten efter att du rengjort ditt ansikte. Ansiktsvattnet hjälper till att återställa pH-värdet i ansiktet så att huden kan ta upp näringen i de krämer som du sedan smörjer in i ansiktet.

Så, sammanfattningsvis, för att få en härlig lyster i huden ska du använda en mild rengöring och vårda hudens pH-balans. Då kan du skina som den stjärna du är!

Till ansiktsrengöring