Har du också brunprickiga bananer i kylen som familjen vägrar äta för att de är gamla? Då har du hittat helt rätt. Det här bananbrödet är nämligen de brunprickiga bananernas revansch eftersom sötman i de övermogna bananerna är nyckeln för att lyckas med receptet. Släng ihop brödet och visa familjen vilken magic de bortvalda bananerna kan bidra med.

Ingredienser

Räcker till 1 bröd.

Tillagningstid: 1 timme och 30 minuter.

  • 4 mogna, ekologiska bananer, de ska helst vara lite brunprickiga
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 pkt kokta kikärtor med spad (3 dl kikärtor)
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk hela kardemummakärnor, stötta i mortel
  • En liten gnutta salt

Gör så här

1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

2. Mixa därefter bananerna, kikärtorna (inte spadet) och oljan till en jämn smet.

3. Fortsätt genom att blanda alla de torra ingredienserna i en separat bunke och blanda därefter ner dem i banansmeten.

4. Vispa kikärtsspadet fluffigt och vänd försiktigt ned det i smeten.

5. Häll över smeten i en smord brödform och grädda i mitten av ugnen ca 40-60 minier.

Tänk på att det är är bra om kakan är någorlunda fast innan du plockar ut den från ugnen. När kakan sedan svalnar kommer den stelna ytterligare. För absolut bäst resultat rekommenderar vi att du förvarar brödet i kylen en natt innan du äter det.

Detta recept är lånat av vår kompis Hanna Olvenmark som driver Portionen under tian. Hanna är grym på att sätta samman recept som är hållbara både för klimatet och för plånboken. Spana in hennes hemsida eller hennes Instagram-konto för mer inspiration.