Få saker är ett lika tydligt försommar-tecken som att skörda de första rabarberna från trädgårdslandet (eller ja, i vårt fall var vi tvungna att köpa dem i butik) och baka en härligt smulig rabarberpaj. Här är ett lika enkelt som gott recept på rabarberpaj på smuldeg. Det här behöver du och såhär gör du:

Tillagningstid: 30–45 min.

Ingredienser

Räcker till en paj.

  • 5–7 st rabarber
  • Några matskedar maizenamjöl
  • 1–1,5 dl strösocker
  • 100 g rumstempererat smör
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl solrosfrön
  • Vaniljsås eller vaniljglass

Gör så här

1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

2. Skala rabarberna, hacka rabarberna till önskad storlek och lägg ner i pajformen. Strö sedan över maizenamjölet och ½-1 dl av strösocker – du får provsmaka rabarberna och är de sura ha den större mängden socker. Blanda runt ingredienserna och ställ sedan formen åt sidan.

Bild på rabarberpaj och hand som strör socker över pajen.

3. Blanda sedan resterande del av sockret med havregrynen, solrosfröna och smöret till en smul-deg. Strö sedan smuldegen över rabarber-blandningen så att ett täcke bildas.

Kollage med tre bilder som visar tre olika steg i tillagningsprocessen.

4. Grädda pajen i ugnen i 20-30 minuter till önskad crunch på smul-degen.

5. Låt pajen svalna lite, vispa under tiden vaniljsåsen eller ta fram vaniljglassen.

6. Ät, njut, lev.

Bild på rabarberpaj i ugnsform tillsammans med en kaffebryggare från Chemex.