Vi använder cookies för att din kundupplevelse ska bli så bra som möjligt. Läs mer.
Det går alldeles utmärkt att äta ostiga rätter även som vegan. Svaret stavas näringsjäst, i alla fall om du frågar våra kompisar Sanna och Lina som tipsat oss om det här receptet. Näringsjäst är små flingor av inaktiv jäst som smakar ost. Hur härligt? Väldigt härligt. Laga, smaka och njuuuut!
Ingredienser
Stekta tahini-kikärtor
- 1 tsk kokosolja
- 300 g kokta kikärtor
- 2 skedar tahini
- 1 tsk curry
- 1 tsk gurkmeja
- ½ dl bjäst
- ½ pressad citron
- En nypa flingsalt, peppar och färsk persilja eller koriander
Bollar
- Stekta tahini-kikärtor enligt recept ovan.
- 2 skedar tahini
- 2 skedar bjäst
- ½ dl kikärtsmjöl
- ½- 1 dl vatten
Grön mix
- Ett stort grönkålsblad
- 1 selleristjälk
- 4 cm gurka
- ½ vitlöksklyfta
- En näve färsk persilja
- En skvätt citron, salt och peppar
Gör så här
Tahini-kikärtor
1. Värm kokosolja i en stekpanna och häll i alla ingredienser.
2. Rör runt och stek i några minuter.
Bollar
1. Blanda ner alla ingredienserna tillsammans med kikärtorna i en bunke och rör om ordentligt.
2. Forma bollar med två skedar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter.
4. Servera med ugnsrostade rotsaker (exempelvis rödbetor, morötter och potatis bakade i ugnen i ca 20 minuter på 225 grader).
Grön mix
Mixa i en matberedare till en grov, grön salsa.