Sidsel Löyche

Sidsel Löyche testar

Vår kompis, skönhetsskribenten Sidsel Löyche, har testat och recenserat Estelle & Thilds ekologiska mineralsmink.


Det är dags för en snällare, mer medveten hudvårdsrutin och en nyttigare sminkväska. Ett av de företag som kämpar för naturlig skönhet är svenska Estelle & Thild som grundades år 2007 av Pernilla Rönnberg. Företaget erbjuder hudvård och smink helt fritt från onödiga kemikalier och bekämpningsmedel.

Då Pernilla arbetade som VD på ett svenskt skönhetsföretag insåg hon att våra älskade produkter många gånger innehåller en stor mängd skadliga ämnen. “En vanlig morgonrutin kan innehålla över 200 kemikalier” skriver hon på företagets hemsida, och således inspirerades hon till att skapa ett bättre alternativ med framtida generationer i åtanke. Estelle & Thilds skönhetsprodukter är gjorda på rena ingredienser samt lyxiga oljor och extrakt. De är ekologiskt certifierade och kommer i återvinningsbara förpackningar.  

Jag testade ett urval ur produktserien BioMineral Makeup som består av mineralsmink i softa toner för en naturlig look. Mineralsmink är extra bra för dig med känslig hy, eksem, eller rosacea eftersom produkterna inte täpper till porerna utan låter huden andas.  

Naturliga puder och skuggor som tar plats

Låt oss börja med rouge, puder och solpuder. Dessa tre produkter har samma matta finish och läckra förmåga att smidigt smälta ihop med andra komponenter såsom primer, highlighter eller ögonskugga - oavsett om du bär foundation eller inte. Pudret är inte fullt täckande men ger en matt finish. Solpudret och rouget är mjuka och snälla för ett lätt solkysst och väldigt naturligt resultat vilket jag uppskattar.  

Ögonskuggorna däremot har liter mer power! Jag har testat tre färger: Cocoa som är matt, samt Sparkling Caramel och Marble med skimrande effekt. Den sistnämnda är fantastisk även som highlighter! Produkterna håller bra hela dagen oavsett underlag.

Bild på tre ögonskuggor från Estelle & Thild

Jag var väldigt nyfiken på att testa Estelle & Thilds flytande foundation men det var tyvärr den produkt som funkade sämst för mig. Jag har väldigt ljus hy, och har ofta problem att hitta rätt nyans. Även om denna matchade relativt bra, om än något gul i tonen, så var det mest konsistensen jag inte kom överens med. Jag upplever att den absorberas av huden väldigt snabbt och därför är svår att fördela jämt över ansiktet. Jag gillar ett täckande resultat såhär års när huden ännu är lite blek och trött och bäst resultat fick jag om jag applicerade foundation direkt efter återfuktande olja genom att använda en svamp. Om du föredrar en mindre tackade produkt tror jag den funkar fint, samt i sommar när även min hud ser betydligt piggare ut.

Satsa på ekologiska kyssar i sommar

Låt oss istället fokusera på min favorit; läppstiftet i färgen Cashmere. Jag älskar det! Jag oroade mig först över hur glansiga mina läppar såg ut då jag vanligtvis föredrar ett matt resultat, men detta läppstift absorberas snabbt och lämnar läpparna härligt mjuka. Färgen håller väldigt bra, och blev direkt min nya favorit! Spana in alla de fina nyanserna här och unna dig ekologiska kyssar i sommar. 

För läpparna fick jag även ett läppbalsam i färgen Blossom Beige samt ett läppglans i färgen Garden Party. Jag är vanligtvis inget fan av glans på läpparna men då jag föll pladask för läppstiftet var jag nyfiken på att testa dessa produkter och se om de kunde få mig att tänka om helt. Det gick dock inte. Läppstiftet absorberas på något vis bättre, och jag glömmer ganska snart att jag har det på mig. Dessa mer glansiga produkter gör inte det vilket resulterar i att jag är oerhört medveten om dem, och upplever att mina läppar känns kletiga... Är jag också den enda som inte kan gå utomhus med läppglans utan att mitt hår blåser över munnen och direkt fastar där? Till produkternas försvar ska det dock sägas att om du gillar glossy läppar så är dessa varianter med jojobaolja helt klart värda att testa då färgerna är otroligt fina och sitter bra så länge din frisyr håller sig undan. 

Bild på mineralsmink från Estelle & Thild mot en ljusrosa vägg.