Säkerligen har du sett dem listade i dina hud- och hårvårdsprodukter men kanske inte brytt dig om att ta reda på vad de faktiskt gör där. Kanske har du hört talas om att det kan vara en god idé att undvika dem. Få inte panik, sulfater och parabener är inte farliga som sådana, däremot är det alltid sunt att ifrågasätta ingredienser i de produkter du använder på kroppen; det kan finnas bättre alternativ.

Vad är sulfater?

Sulfater är fettlösliga och används bland annat i shampoo, tvålar och rengöringsprodukter. De är extremt effektiva för att ta bort olja och fett vilket gör dem populära i shampoo för att ta bort produktrester och smuts. Problemet är att de inte gör skillnad på överflödigt fett och hudens naturliga skydd vilket bidrar till att irritera och torka ut vår hårbotten. Ett shampoo med väldigt hög halt av sulfater löser upp såpass mycket av hårbottens naturliga fett att kroppen vill överkompensera för detta vilket resulterar i ett ännu fetare hår och irriterad hud.

Om du upplever att ditt hår blir fett snabbt efter tvätt, eller att din hårbotten kliar kan det således vara en god idé att testa ett shampoo utan sulfater.

Det är individuellt hur vi reagerar på innehållet i våra produkter, och det är bra att komma ihåg att sulfater inte anses farliga. Samtidigt är det som sagt bra att veta att det finns alternativa produkter på marknaden. Ett shampoo utan sulfater löddrar typiskt inte lika mycket, eller inte alls. Sulfater är nämligen också orsaken till att ett shampoo eller en handtvål löddrar. Ibland kan du behöva shamponera två gånger med en sulfatfri produkt, men när ditt hår vant sig vid de nya ingredienserna behöver du inte heller tvätta det lika ofta. Vill du fräscha upp håret mellan tvättar är torrschampo en bra lösning.

Och vad är då parabener?

Parabener är ett konserveringsmedel som länge använts i kosmetiska produkter samt livsmedel och läkemedel. Konserveringsmedel i hudvård och smink är nödvändigt för att undvika bakterietillväxt och mögel då detta kan medföra hälsorisker för användaren.

Länge nu har parabler varit på tapeten som en potentiellt farlig ingrediens i smink och hudvård vilket gjort att alltfler konsumenter väljer bort ingrediensen helt medan alltfler företag inom hudvård och smink hittar nya lösningar för att kunna lansera sina parabenfria alternativ. Men varför är parabener boven och bör du undvika dem?

Det finns flera sorters parabener varav propyl- och butylparabener är misstänkt hormonstörande. EU har utfärdat förbud mot vissa sorters parabener och sänkt de maximalt tillåtna halterna i produkter till barn under 3 år. De halter som förekommer i kosmetiska produkter idag anses dock ofarliga för både dig och miljön. Samtidigt finns det numera ett bra sortiment fritt från parabener och andra sätt att konservera exempelvis en hudkräm, så att du kan slippa oroa dig.

Botanisera bland ekologiskt smink samt hud- och hårvård här hos oss för att hitta ett alternativ som är snällare mot din kropps största organ; huden.