Allt som finns att köpa i butiken är väl säkert för miljön? Vad många inte vet är hur vårt val av solkräm påverkar vår miljö omkring oss. Till exempel hur korallreven och syresättningen i havet blir negativt drabbade av våra val. Så hur påverkas då havet av skadlig solkräm?

Negativ påverkan

Syresättningen i havet är väldigt dåligt på många håll i världen och det har bland annat resulterat i att hajarna inte kan leva på vissa platser då syresättningen är så dålig på djupt vatten. Marinforskaren Joakim Odelberg ber nu människor att ta sitt ansvar när sommaren står runt hörnet, att välja korallvänliga solkrämer då skadan redan är påtaglig för miljön. Flera sorter av syntetiska solskydd påverkar korallreven negativt genom att dem kväver och bleker korallerna. Dessa syntetiska kemikalier har även hittats i Östersjön trots att det inte finns några korallrev. Precis som Amazonas är jordens lunga och hjälper till att syresätta väldigt stora delar av jorden så är korallreven havets lunga och på så vis livsviktig för mångfalden i det marina livet. Så mycket som en fjärdedel av allt marint liv är i anslutning till ett korallrev. 

Förbud mot syntetiska solkrämer

På flera olika platser i världen har man börjat förbjuda syntetiska solkrämer, förra året anslöt bland annat Hawaii, Key west, Aruba och Palau i kampen om syntetiska solkrämer. Hela 14 000 ton solkräm spolas ut i havet varje år och denna stora mängd påverkar om många vattenlevande organismer kommer kunna leva vidare. 

Undvik vissa ingredienser

Trots att forskarna vädjar till människor och förbud finns på flera olika platser i världen så fortsätter man tillverka samt sälja syntetiska solskydd. Detta gäller inte bara i övriga världen utan även i Sverige fortlöper tillverkningen. Nedan hittar du innehåll man ska undvika om man värnar om våra världshav. Vi har en stor möjlighet att kunna göra skillnad. 

-  Oxybenzone

-  Benzophenone-3

-  Ethylparaben

-  Octinoxate

-  Octylmethoxycinnamate

-  Butyl paraben

-  Octocrylene

-  4-methyl-benzylidene camphor

-  Benzylparaben

-  Triclosan

-  Methylparaben

-  Phenoxyethanol

Välj naturlig solkräm

På Happy Green hittar du ett stort urval effektiva solskydd – här hittar du hela vårt sortiment av solskydd från flera utvalda varumärken. Vi har valt bort syntetiska solkrämer och i en av våra favoriter är Bioregena. Solskyddsfiltret i hela Bioregenas serie sun care är endast fysikaliskt (titaniumdioxid) med SPF 15 ända upp till  SPF 50+. Bioregena lämnar inte en vit hinna och innehåller heller inga nanopartiklar. Produkterna är dessutom ekologiskt certifierade (Cosmetiquie Bio certifierade), samt att de flesta är veganska. Bioregena är dessutom certifierade med "Found marins - Respects Sea Bed" och är med andra ord sk. korallvänliga.

Fler snälla solkrämer

- Laboratoires de Biarritz Suncare

- Eco Cosmetics

Madara

- Suntribe

- Biosolis

 

- Börlind