Ett av de största globala miljöproblemen är plasten som finns i våra hav. I ett försök att angripa problemet har den svenska regeringen från den 1 juli i år beslutat att förbjuda mikroplaster i kosmetiska produkter. Förbudet är ett led i regeringens större satsning mot rena hav.

Över hela jorden, i alla vatten finns plastskräp och mikroplaster och utan insatser beräknas år 2050 mängden plast i haven vara större än mängden fiskar. I Sverige har forskare funnit mikroplaster i blåmusslor, havskräftor, torsk, kolja och räkor. Därför har den svenska regeringen beslutat om ett förbud mot mikroplaster i kosmetiska produkter som sköljs av eller spottas ut och samtidigt innehåller plastpartiklar som har en rengörande, skrubbande eller polerande effekt. Det innebär att förbudet omfattar bland annat tandkräm, kroppsskrubbar, ansiktspeeling, raklödder, duschtvål, schampo och balsam som har tillsatta mikroplaster.

Vissa produkter undantas från förbudet

Kosmetikaprodukter som endast består av naturliga polymerer, det vill säga långa molekyler som bildats på syntetisk väg och inte har modifierats på kemisk väg, undantas från förbudet. Exempel på naturliga ingredienser, polymerer, som har en skrubbande funktion och som är skonsamma mot miljön är riskorn och kokosnötskal. Produkter som innehåller sådana ingredienser kommer fortsatt att få säljas i Sverige.

I ett uttalande om förbudet mot mikroplaster i kosmetikprodukter säger miljöminister Karolina Skog:

– Det är helt onödigt att tillsätta mikroplaster i avsköljbar kosmetika. Visserligen är det långt ifrån den största källan till plast i havet, men det är en lågt hängande frukt och förbudet är ett nödvändigt steg mot att minska mikroplasterna i våra vatten.

Förbudet mot mikroplaster i kosmetikprodukter börjar gälla och produkter som köpts in i lager innan förbudet börjat gälla får fortsätta att säljas i butik fram till den 1 januari, 2019. På Happy Green köper vi inte in produkter som innehåller mikroplaster och vi har, sedan länge, rensat ut produkter som innehåller mikroplaster. Om du trots det finner en produkt i vårt sortiment som innehåller mikroplaster, let us know så tar vi bort den direkt.