Vélosophy – Part bike, part philosophy

Vélosophy är ett svenskt cykelvarumärke som grundades våren 2016. För varje Vélosophy®-cykel som säljs så doneras en cykel till en skolflicka i Afrika. Det är tydligt att varumärket bygger på en stark filosofi; i denna artikeln berättar grundaren, Jimmy Östholm, om hur Vélosophy kom till.

– Jag kommer inte från ett rikt hem men när jag växte upp i Karlstad var ändå en cykel något självklart. Alla hade en. Och den tanken har jag levt med hela mitt liv. Ända fram tills dess att jag läste en artikel om cykelns betydelse i utvecklingsländer. Artikeln lärde mig att det vi ser som ett enkelt, snabbt och billigt sätt att ta oss från en plats till en annan – i stora delar av världen kunde vara skillnaden mellan liv och död. Skillnaden mellan att en doktor hinner ut till en avlägsen by i tid eller inte. Skillnaden mellan att en flicka får gå i skolan eller inte.

”För mig var det ett uppvaknande och något jag tog med mig när jag startade Vélosophy®”

 

 

Viljan att skapa världens mest hållbara cyklar

Som namnet antyder handlar Vélosophy om mer än bara snygga och funktionella cyklar – för det tycker jag förstås att vi har, men det är inte det som driver oss, det som särskiljer oss.

Nej, vi vill skapa ett företag som på riktigt bidrar positivt till både människor och planet. Vi ska tillverka världens mest hållbara cyklar – gjorda i återvunnen aluminium, tillverkade i Europa och bara med komponenter som vi kan spåra. Men vi nöjer oss inte med det. Sedan starten har vi adresserat behovet av cyklar i utvecklingsländer och genom åren har vi lärt oss förstå hur vi bäst kan bidra som en positiv kraft.

Därför har vi valt att ge följande löfte – för varje såld Vélosophy donerar vi en cykel till en skolflicka i ett utvecklingsland, så hon kan ta sig till och ifrån skolan. Samtidigt ser vi till att utbilda 1 cykelmekaniker per 75 donerade cyklar, genom vårt samarbete med World Bicycle Relief.

Ditt val har faktiskt stor betydelse. Så när du väljer en Vélosophy ger det ringar på vattnet som bidrar till flickors skolgång och att de genom sin utbildning står starkare och friare att fatta sina egna beslut – men också till att skapa arbetstillfällen och förutsättningar för lokalt näringsliv. I förlängningen innebär det mer hållbara, jämlika och välmående samhällen.

Att göra skillnad handlar både om vilja och möjlighet – men också om att välja att göra det.
Jag är stolt över att kunna erbjuda ett alternativ till alla andra cyklar, för det anser jag att vi är.

Så nästa gång du funderar på att köpa en cykel fundera då på vilken skillnad du kan göra – ditt val har stor betydelse.

Pedal for a purpose™

Jimmy Östholm

 

Därför donerar vi cyklar:

  • Minskar restiden vilket ger mer tid åt lärande
  • Ökar närvaron och förbättrar resultaten
  • Ökar andelen flickor som fullgör sin skolgång
  • Förbättrar flickors säkerhet till och ifrån skolan
  • Skapar jobb och utvecklar lokalt näringsliv