Nu när hösten börjar smyga sig på känner vi oss sugna på att stänga in oss i köket och laga en massa mat. Känner du samma sak? Då är detta recept ett smarrigt tips från oss. En krämig sötpotatisgryta med aubergine, broccoli och jordnötter. Servera gärna med basmatiris, surdegsbröd eller en enkel sallad. Grytan är även god att toppa med rostad lök och koriander om du gillar det.

Ingredienser

Räcker till ca 6 portioner

  • 1 stor rödlök
  • 3 selleristjälkar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 medelstora sötpotatisar
  • 2 medelstora aubergine
  • 800gr krossade tomater
  • 1,5 msk chili flakes (gillar min med sting, välj själv hur mycket du vill ha i!)
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1/2 dl tamari
  • 1 liter + 2 dl vatten
  • 1 dl jordnötssmör
  • 1,5 msk mörk miso
  • 1 citron
  • 1 broccolihuvhud (ca 250 gr)
  • + olja att steka i
  • Ca 1/2 msk salt (smaka av)

Gör så här

1. Skiva lök och selleri tunt, finhacka vitlök och fräs alltihop ett par minuter i olja i en stor gryta.

2. Tärna sötpotatis och aubergine i ca 2-3 cm stora kuber, lägg i grytan och fräs några minuter tillsammans med löken och sellerin tills allt börjar få lite färg.

3. Tillsätt därefter krossade tomater, buljongtärningar, chili flakes och 1 liter av vattnet. På med lock och låt puttra på medelvärme i ca 45 minuter.

4. Vispa ihop jordnötssmör, miso, 2 dl vatten och juice från citronen i en separat bunke.

5. Häll sedan smeten i grytan som kokat i 45 min, sänk värmen till låg och låt det fortsätta puttra ca 20 min till.

6. Smaka av med salt.

7. Skär upp broccolin i fina små träd (gott med stjälken också, inte bara buketten) och tryck ner dom i grytan, stäng av värmen, men behåll locket på i ca 7-10 min till innan servering.