Att vara frisör innebär att man ägnar flera timmar i veckan åt att blanda, hantera och andas in kemikalier. Genom åren funderade Johanna Lindskoug och Cecilia Nilsson många gånger på om detta verkligen var sunt, vare sig för frisörer, miljön eller för dig som kund. Vi på Happy Green var och besökte dem i sin salong i Malmö för att prata hållbarhet, deras egentillverkade produktserie och hoppet om en bättre framtid för kommande generationer.

Magkänslan och de rådande diskussionerna om miljö och hälsa gjorde att de för några år sedan började leta efter mer skonsamma produkter. Nu är Bruns är en av totalt tjugoen certifierade ekologiska salonger i Sverige. Certifieringen garanterar att inga skadliga ämnen finns i produkterna eller används på salongen. Hållbarhet genomsyrar allt de gör och Cecilia berättar att ett pumptryck av deras shampoo ger precis 7ml. Det är lagom för dig med kort hår och är noga genomtänkt för att du inte ska använda mer än du behöver.

"Ett riktigt hantverk i snygga förpackningar."

Bruns startade sin egen tillverkning av hårvårdsprodukter 2014. Det började med en irritation över att det var svårt att få tag i bra produkter. En dag vid middagsbordet hemma hos Johannas föräldrar berättade hon att Bruns tänkte dra igång en egen produktion. “Det gör jag! jag är med!”, utbrast Johannas pappa Per. “Ni kan stå på salongen så kan jag stå här och testa.” Det var främst han som stod för utvecklingen, även om de andra var högst involverade. En dag ringde Per och sa att, “Nu har jag det! “När jag fått snurr på detta kommer jag säkert kunna göra fyra stycken om dagen.” De fick snart köpa större kastruller för produktionen tog snabbt fart.

Bruns Ekologiska hårprodukter

Alla Bruns produkter görs fortfarande för hand av dem själva i en källare i Lund. De har dock blivit fler för att kunna öka produktionen. För tillfället är de i full gång med tillverkning av en ny produktserie för huden. Den kommer att innehålla body scrub, body butter, ansiktsolja och handkräm. Först ut är tre nya vaxer och en anti friss produkt för håret.

"Man blir så besviken och man blir en arg kvinna, och en arg kvinna leker man inte med."

Produkterna innehåller fyra till sju ingredienser i motsats till traditionella schampon. Dessutom kan alla ingredienser som finns i deras produkter tas upp i våra reningsverk, vilket gör att våra vatten inte tar någon skada. “Ju mer man lär sig, ju mer förstår man vilket skit det är när man tittar på en flaska”, säger Johanna om traditionella produkter. Innehållsförteckningarna är långa för att tillverkarna aldrig tar bort en ingrediens utan adderar istället bara fler. Om den ena ger dig torrt hår, tillsätts en annan för att ge det glans. Det blir en ond cirkel full av kemikalier. Vi behöver gå tillbaka till naturliga ingredienser och hållbara produktionssätt. Bruns produkter tillverkas alltid i en parfymfri variant och har blivit väldigt uppskattad hos läkare och sjukvårdspersonal.

"Du får ett vackrare hår, det är helt magiskt!"

När du väljer ekologisk hårvård bidrar du på ett enkelt sätt till ett mer hållbart samhälle, dessutom visar du omtanke mot både dig själv och andra. Det kan tyckas som en stor omställning och produkterna är oftast något dyrare. Känslan du får av vetskapen att de produkter du använder tillverkas på ett schysst sätt och är bra för dig och miljön är dock oslagbart. Schampo och balsam nr 02 omsluter dig av en förföriskt doft av vått gräs, varma sommarkvällar och kärlek. Den beskrivningen talar för sig själv. Håret känns tjockare, starkare och med mer glans redan efter några tvättar. Har du inte testat Bruns så är det hög tid. Framtidens hållbara hårvård är redan här.

Bruns ekologiska frisörsalong

Cecilia och Johannas bästa tips för ett fantastiskt hår

Schamponera ditt hår två gånger. Första gången kommer inget lödder, vilket beror på att smuts och metaller från vår miljö suger upp schampot för att rengöra. Vid en andra schamponering behöver du inte lika ta lika mycket av produkten för att arbeta upp ett härligt lödder.

Har du problem med fet hårbotten eller använder mycket produkter kan det hända att håret inte känns riktigt rent. Massera då in schampo, storlek som femkrona i torrt hår vid första schamponering, skölj ur och gör en andra schamponering i blött hår. För bästa effekt använd deras detox schampo Nr 04.

Har du sprött och skadat hår ger deras hårsufflé inte bara volym och håller frissigheten borta utan har även egenskaper som reparerar skadat hår och gör det friskt och starkt. Den är lättarbetad, stelnar och tynger inte ner håret. Produkten ger ett lockigt hår en riktig hollywood look. Lockarna blir väldefinierade och svallet får stuns. Applicera i fuktigt hår. För volym används den tillsammans med fön. Produkten går också att låta självtorka för att få frissiga toppar följsamma. Sufflén ger dig en känsla av nytvättat hår länge.

Visa alla produkter från Bruns


Tack till fotograf Jenny Leyman för huvudbilden på Johanna och Cecilia. Övriga bilder Happy Green.