Din mormors gamla huskurer fått en revival med No Poo metoden som står för ”Ingen skit”, och refererar till behandlingar du kan göra själv av ätbara, naturliga ingredienser som är miljösnälla. Att använda oljor, honung, yoghurt, bakpulver och annat för att ta hand om kropp och knopp har blivit något av en växande trend så vi tänkte dela med oss av några recept.

För ansiktet och håret

Citron- och bakpulvermask

Blanda en del bakpulver med en del citronsaft till en bubblande pasta. Applicera på problemområden. Låt sitta tills det har torkat. Masken luckrar upp underliggande smuts och rengör därmed på djupet. Denna mask kan svida lite, så har du känslig hy kan det vara en god idé att lägga på honung eller aloe vera efteråt för att lugna huden.

Äggmask

Vispa en äggvita fluffig och lägg som ett jämt lager på ansiktet. Ta sedan toalettpapper som du river i mindre bitar och lägger på ansiktet, över äggvitan. Låt masken torka och verka i ca 30 minuter innan du försiktigt drar av pappret och sköljer ansiktet. Masken hjälper till att öppna dina porer och är rik på vitamin A, B och D. Dessutom stimulerar den hudens reparationsprocess.

Kaffemask

Kaffe sägs ha en anti-ageeffekt på huden. Blanda 2 teskedar snabbkaffepulver med 2 matskedar honung och lägg på ansiktet. Låt verka ca 15 minuter innan du sköljer av.

Honung- och saltpeeling

Blanda en matsked honung med 2 teskedar salt. Massera in i ansiktet och låt verka 5–10 minuter innan du sköljer bort genom en lätt massage som då ger peelande effekt.

Bikarbonatsinpackning

Blanda 2 matskedar bikarbonat med 3 dl varmvatten. Här kan du även tillsätta en tesked honung om du vill. Massera in blandningen i blött hår. Skölj ur. För att neutralisera hårbottens PH-värde blanda 3 matskedar äppelcidervinäger med 5 dl kallt vatten och fördela det i håret. Detta ”balsam” ska inte sköljas ur. Denna behandling ska du göra max en gång per vecka. Bakpulver kan användas som torr-och volymschampo mellan tvättarna.

Mjukgörande kokosbalsam

Smält 1 tesked kokosolja och blanda med ett ägg. Applicera blandningen i hårtopparna och låt verka i ca 20 minuter innan du sköljer ur med kallt vatten. Kokosolja kan även användas som en inpackning för att ge glans till ett torrt och livlöst hår. Smält oljan i händerna och massera in i hela håret samt hårbotten. Sätt en plastpåse över håret och låt verka i en timme (perfekt ursäkt för att se ett par avsnitt av din favoritserie) – tvätta sedan håret som vanligt. Denna inpackning kan du med fördel även låta sitta i hela natten om du orkar sova med plastpåsen.

Yoghurtinpackning för torrt hår


Blanda 4 matskedar naturell fet yoghurt med en äggula, en matsked olivolja och en tesked honung. Massera in i hela håret och täck över med plastpåse. Låt verka ca 20 minuter innan du sköljer ur.