Torrt, risigt, trasigt, tunt eller stökigt hår? De flesta av oss upplever dåliga hårdagar. Säkerligen har du hört talas om, och kanske provat ett eller flera serum eller olika oljor för att råda bot på problemen. Men vad är egentligen skillnaden på hårserum och hårolja, och vad bör du använda för bästa resultat? Kort och gott är serum en stylingprodukt medan olja är mer djupverkande. Kanske behöver du både olja och serum då båda har sina fördelar, men först kan det vara en god idé att reda ut skillnaden mellan de två.

Hårserum skyddar håret från yttre påverkan

Önskar du en produkt som håller de små yviga stråna på plats under dagen är ett hårserum en bra investering. Många serum skyddar även mot de föroreningar som finns i luften och på så sätt upplevs håret inte lika smutsigt samtidigt som produkten tillför glans. Serum skyddar även mot värme från solen, och en del serum skyddar också mot värmen från värmeverktyg. Använd ett par droppar i fuktigt hår innan styling. Produkten kan med fördel användas två till tre gånger per vecka. Håret ska inte upplevas torrt mellan varven; då bör du byta produkt.

Hårolja tränger in på djupet

Hårolja är inte till för styling, utan för att tillföra fukt och näring till ett trött hår. Användning av olja ska förebygga slitet hår och kluvna toppar. Använd ett par droppar regelbundet i fuktigt hår om det känns slitet, eller som en hårmask som får verka något längre. Många oljor har fantastiska egenskaper inte bara för håret, utan även för huden. Läs på innan du köper en olja för att hitta den som passar ditt hår och dina övriga behov bäst.

Vilken hårolja ska du välja?

Det är inte lätt att veta vilken hårolja du ska välja och nedan dyker vi in på skillnaderna mellan några av de vanligaste håroljorna så att du lättare kan hitta en olja som passar för ditt hår och din hårtyp.

Arganolja för trött och livlöst hår

Arganolja passar ett typiskt skandinavist hår som utsätts för blandat väder. Arganolja är rik på vitamin A och E, antioxidanter samt omega-6. Ett par droppar i nytvättat hår ett par gånger i veckan räcker för att råda bot på frissigt hår. Du kan även göra en inpackning som får sitta i över natten för att ge ditt hår en rejäl boost.

Kokosolja som multitasker

Kokosolja är en multitasker som fungerar på de flesta hårtyperna. Den kan dock upplevas som något fet på ett tunt hår. Om du inte vill använda oljan dagligen kan du med fördel applicera en liten mängd på längderna ca tio min innan tvätt för att ge en fukt-boost till trötta toppar.

Macadamiaolja för extremt torrt och trasigt hår

Macadamiaolja är rik på både omega-3 och 6 och passar dig med känslig hårbotten. Massera in ett par droppar i hårbotten efter dusch och kamma sedan ut oljan i längderna för att tillföra fukt och näring.

Mandelolja för glansigare och fylligare hår

Mandelolja är rik på D- och E-vitamin, magnesium, kalium och kalcium. Även här kan en inpackning över natten göra gott för både hårbotten och slitna toppar.

Oavsett om du använder serum eller olja är det alltid bäst att applicera produkten i vått rent hår. Använd endast ett par droppar för att undvika att håret känns fett.