Vi använder cookies för att din kundupplevelse ska bli så bra som möjligt. Läs mer.
Renée Voltaire, kvinnan bakom matföretaget Renée Voltaire, vill inspirera oss människor till att äta mer växtbaserad och hälsosam mat. Så att vi mår bättre. I samband med att vi nu plockar in Renée Voltaire i vårt sortiment tog vi oss en pratstund med Renée för att höra hennes tankar om maten vi äter.
”Oj vad punktlig du är”, säger Renée när jag ringer upp henne, innan hon ber att få ringa tillbaka om några minuter. Hon behöver bara hitta en liten avskild plats för vårt samtal. När hon ringer upp berättar hon varför hon var lite sen, hon börjar nämligen varje morgon med att gå runt och hälsa på sina anställda innan dagens produktion kommer igång. Det är så hon tycker att det ska vara, en liten pratstund eller ett hej med var och en i personalen. Ett perfekt sätt att kicka igång arbetsdagen. Men nu är hon redo.
Vi pratar inledningsvis om mina svårigheter att börja laga mer växtbaserad mat, att det är svårt att i vardagen ställa om till en mer vegetarisk mat om inte vanan och kunskapen finns där. Att det är lätt att hemfalla åt de rätter som redan finns på repertoaren. Mitt i försvarstalet avbryter Renée mig och säger: ”Det är omöjligt att göra allt på en gång. Man måste ta det lite i taget annars fungerar det inte. Det är lite som att börja träna, man gör inte tusen armhävningar första dagen. Små steg i taget annars fungerar det inte i längden. Då blir det något man gör en vecka och sen slutar man.”
Renée menar att mat måste vara god, kanske i synnerhet vegetarisk som tar lite längre tid då det kräver en större tanke. Åtminstone om man inte bara ska äta halvfabrikat, typ vegetariska hamburgare. Vill man äta mer hälsosamt kräver det lite mer eftertanke och jag får tipset att lägga till något bra till måltiden och med tiden kommer något dåligt att falla bort. Och så att jag ska ha mindsetet att våga testa nytt. Att byta ut det där brödet som inte är så hälsosamt mot ett som är lite bättre. Våga för att avdramatisera hälsosam och vegetarisk mat. Jag blir stärkt och tänker att jag ska minsann inte ska vara en fegis som bara lagar samma gamla kötträtter. Jag ska bli modigare – jag vill inte bli som de där deltagarna som gick på hennes matlagningskurser där i början. Hon berättar att deltagarna ofta kom från olika företag där någon chef tvingat dem att gå dit och hur de kunde fråga vad vegetarisk mat ska vara bra för. Vem vill vara en sån person?
En glad rebell
Jag läste i en krönika som Renée skrivit att hon inte vill vara en moralkärring utan snarare en glad rebell. Jag frågar henne hur det tar sig uttryck när hon som glad rebell inspirerar sin omgivning: ”Det är så lätt att bli den där som står med pekpinnar och tjurar men jag försöker peppa och säga testa det här och samtidigt göra det på ett glatt sätt. Det många som inte förstår (varför man ska äta växtbaserat) för de har inte känt hur bra det kan kännas att äta vegetariskt och hälsosamt.”
Så hur gör du då?
”Jag tar med grejer när jag går på middag. Till exempel när jag blir bjuden på middag tycker folk att det är skitjobbigt, och då brukar jag säga att jag kan ta med mig några dippor eller nån röra så kan jag äta det. Då brukar jag ta med mig så det räcker till alla och det brukar det sluta med att folk tycker det är spännande och ”vad är det där”. Så man kan inspirera på så många sätt, från det lilla i vardagen till sina barn.”
Renée kommer in på att det 2018 inte längre finns något utbrett motstånd mot det ekologiska och hållbara längre. Hur det har skett en förskjutning där det måste finnas alternativ om du nuförtiden väljer att servera kött. Hur det inte längre är något konstigt att säga att man förespråkar växtbaserad mat. Hon skrattar till och säger:
”Till och med korvtjorren har vegetariska alternativ så det har verkligen slagit på bred front.”
Hon pratar om hur vi nu vet att det är bra för kroppen, bra för miljön att äta växtbaserat. Och om att vi vet att ekologiskt är bra för de som odlar, det är bra för jorden – helt enkelt bra i all led: ”Hållbart har idag blivit en självklarhet. Det har nästan blivit en standard, en norm, att ta hand om sin mat.”Istället ser hon som sin uppgift att lära folk att laga den här typen av mat, alltifrån hur man planerar sina inköp till hur man planerar inför veckans mat och hur man förbereder sin matlagning. Renée berättar för mig hur det praktiskt kan gå till:
”Gör jag potatismos en dag så tänker jag att det kan bli potatisbullar den andra dagen. Jag tänker måltider för flera dagar, men olika rätter på samma råvaror. Då slipper man börja varje måltid med tomma händer.”
Hon skrattar till och fortsätter: ”Dessutom slipper man rätt mycket disk, jämfört med att börja varje måltid från grunden."
Jag är hooked, vill veta mer, jag ber om fler tips. Vill veta mer om hur man går över till mer växtbaserad matlagning. Jag får ett tips kring hur jag kan tänka när jag går i mataffären och handlar: ”Jag brukar tänka i min egen tallriksmodell och tänker då kanske att idag ska jag äta aubergine och då är det den som är i fokus och sen sätter man tillbehören runt omkring. Eller så kan man använda istället för-tänket som är ett enkelt sätt att tänka. Om jag har planerat att jag ska äta köttbullar med potatismos så tänker man helt enkelt, istället för köttbullar blir det grönsaksbollar till potatismoset."
Kanske blir den växtbaserade maten en ny trend i mitt lilla hemmakök, men den är inte längre en trend i samhället, där är den redan norm. Det har blivit standard att restauranger erbjuder flera goda vegetariska alternativ. Så istället, när jag nu har chansen att fråga en matpionjär och rebell om mat-trender, ställer jag frågan om vad hon tror blir framtidens trender. Jag föreslår insekter, men det avfärdar Renée. Istället tror hon att det lokala hantverket och gamla tiders hantverkskunnighet kommer hamna mer i fokus, liknande den revolution som skett med mikrobryggerierna. Att sylten görs av de som faktiskt odlar bären och så vidare.
Renée berättar om en svampodlare i Stockholm, som bedriver svampodling i Vin & Sprits gamla lokaler, bara ett stenkast från Renée Voltaires egna lokaler och som Renée Voltaire använder sig av i deras egen produktion:
”När de kommer med varutransport tar de bussen en hållplats. Snacka om närproducerat.”
Hon ser också hur vi i Sverige har blivit bättre på att vidga vår horisont när det kommer till vilka grödor vi odlar. Eller som hon, lite krasst glatt uttrycker det: ”Vi odlar inte bara bruna bönor längre, utan nu odlas massor av goda bönsorter.” Renée önskar att råvaran kommer mer i fokus igen och lagad mat på riktigt blir hett igen så att vi slipper industriellt lagad mat. Så att vi kan äta riktigt god mat, må bättre och känna hur bra vi kan må om vi bara äter ordentlig mat lagad med kunskap och tanke. Det är svårt att argumentera emot. En sann mat-rebell har pratat.