Vad imponerade dina vänner ska bli när dom svänger förbi på fika i sommar och du bjuder på din hemmagjorda kombucha. Ojojoj! Att göra sin egen kombucha är enklare än vad man kan tro. Vi har fått experttips från våra vänner på Köksbryggeriet och med hjälp av deras tips blir du snabbt ett kombucha-pro. När du gör din egen kombucha är det också fritt fram att experimentera med olika smaksättningar. Vi tycker att hallon och ingefära brukar bli gott men det är bara din egen fantasi som sätter gränserna. Lycka till!

Du behöver

  • Ett kombucha-kit
  • En kastrull
  • En tratt
  • Ett sugrör
  • Hushållspapper
  • En visp
  • En te-sil
  • En sax
  • Smaksättning (om du vill). Till exempel färska hallon eller ingefära.

Kombucha-kit från Det Lilla Köksbryggeriet

Gör så här

Bryggning

Tidsåtgång: ca. 45 min.

1. Värm 1,2 liter vatten till 80 grader.

2. Lös därefter 3/4 av sockret i vattnet med hjälp av en visp.

3. När sockret är upplöst, ställ av kastrullen från plattan och addera det te som medföljer i kitet.

Bild på tillredningsprocessen av kombucha

4. Låt teet dra i ungefär 10 minuter. Sila sedan bort teet och häll drycken i den medföljande glasburken.

5. Låt svalna till ca 20 grader. Om du är otålig kan du placera glasburken i en kastrull med kallvatten för att påskynda processen.

Bild på tillredningsprocessen av kombucha

6. Klipp upp påsen till scobyn och addera både vätskan och scobyn i teet.

Bild på tillredningsprocessen av kombucha

7. Fäst ett ark hushållspapper på toppen med hjälp av den medföljande gummisnodden.

Jäsning

1. Förvara glasburken i rumstemperatur mellan 5-12 dagar.

2. När det gått 5 dagar kan du börja smaka av kombuchan med hjälp av ett sugrör. Vi föreslår att du håller tummen på toppen av sugröret, drar upp och smakar av.

3. Det är viktigt att du aldrig låter burken stå i direkt solljus eftersom att temperaturen styr jäsningsprocessen. Detta innebär i sin tur också att kombuchan jäser något snabbare under årets varma månader, än under årets kalla månader.

4. När du smakat av din kombucha och känner dig nöjd med smaken är det dags för buteljering.

Buteljering

1. Rengör de flaskor du tänker använda ordentligt.

Bild på kombucha-scoby.

2. Lyft ut scobyn. Om du sparar den tillsammans med 1 dl kombucha i en burk kan du använda den om och om igen. Se bara till så att burken du använder är riktigt tät.

3. Häll över kombuchan i dina glasflaskor och förslut väl. Önskar du smaksätta din kombucha är det nu det är dags att göra det. Vårt förslag var ingefära eller hallon men givetvis går det bra att smaksätta med vad du vill, det är dina smaklökar och din fantasi som sätter gränsen.

Bild på två flaskor hemmagjord kombucha smaksatt med hallon.

4. När flaskorna är fyllda och smaksatta rekommenderar vi att du låter dem stå i rumstemperatur i ytterligare 1-3 dygn. Detta för att skapa kolsyra i din dryck. Efter ett par dagar rekommenderar vi att du lossar något på korken för att se om kolsyra uppstått. Hör du ett pysande ljud är den klar och du kan stoppa flaskan i kylen. Om inte är det bara att låta den stå ett par dagar till.

5. Den färdiga drycken förvarar du som sagt i kylen. Tänk på att alltid vara försiktig då du öppnar flaskorna eftersom kombucha blir en väldigt sprudlande dryck om den fått stå lite för länge. För att detta inte ska uppstå är vår rekommendation att pysa ut lite tryck med jämna mellanrum genom att försiktigt lätta på korken. Förslagsvis en gång per dag.