När årstiderna skiftar så ofta och markant som i vårt nordliga Sverige finns det fog att hävda att en av de viktigaste investeringar du kan göra i din make är flera nyanser på din foundation. Skiftningarna i hudton sker succesivt under året och när hösten kommer är det många som går runt i sin sommarfoundation. GUD förbjude vilket generalfel. Huden är inte alls lika sommarbrun som den var i juli och det finns stor risk för att du, nästan, ser smutsig ut i ansiktet. Och det är inget du vill. Promise!

Nä, du behöver minst två, men ännu hellre tre, olika nyanser på din foundation. De olika nyanserna ska helst gå att blanda med varandra så att du succesivt kan följa årstidernas skiftningar, som sker även i din hudton. Det finns även andra tips, som att du ska tona ut foundationen mot hårfästet, öronen och halsen för att undvika sminklinjer. Fast den typen av grundläggande tips kan du ju redan. Om du ändå inte har riktig koll på det så är knepet att med valfritt don, gärna fingrarna, en borste eller en make up-svamp, tona ut foundation för att få en fin övergång mellan foundation-nyansen och din naturliga hud-nyans.

Hitta rätt nyans på din foundation

Många använder insidan av handleden för att testa ut nyansen på sin foundation. Oh those fools! Det finns nästan ingen som är så blek i ansiktet som de är på insidan av handleden. Ett mycket bättre ställe att testa foundationsnyans är på halsen. For obvious reasons, kan tyckas, då hudtonen där rimligtvis är mer lik den du har i ansiktet. Halshuden är ju supernära ansiktshuden. Trots det är det många som har lärt sig att de ska testa nyansen på handleden. Men lär om, gör rätt.

Olika undertoner i huden

Vi människor har olika undertoner i vår hud. De olika nyanser på underton som finns att välja på är gul, röd eller grön. Det medför så klart att olika nyanser på foundation passar olika bra beroende på vilken underton i huden du har. Här kommer en snabbis om vilken typ av nyans du bör ha beroende på din underton. Om du har:

  • Gul underton passar du bäst i varma nyanser
  • Röd underton klär du bäst i kallare nyanser
  • Grön hud – ibland kallad olivhud – har du lyxen att kunna välja mellan både varma och kalla nyanser

Är du osäker på vilken din underton är, får du helt enkelt testa dig fram bland olika foundationnyanser tills du hittar rätt. Om du råkar sätta en varm nyans på en röd underton eller en kall nyans på en gul underton kommer det helt enkelt inte se lika bra ut som om du träffar rätt i nyansvalet. I värsta fall, alltså verkligen i värsta fall, kan du se grå ut i ansiktet. Och vem f-n (pardon my french) vill göra det. Om du inte riktigt känner att du hittar rätt nyans är ett bra tips att prova en annan underton på din foundation och inte bara testa att byta mellan mörkare eller ljusare färger.

Hitta rätt typ av foundation

Det finns flera typer av foundation, mineralfoundation, flytande foundation och fet foundation. Följande är karakteristikorna på de olika foundation-typerna:

  • Mineralfoundation är ett torrt pulver och ger ett lättare, och i bästa fall, mer naturligt intryck
  • Flytande foundation är en tunnare kräm och ger ett milt intryck
  • Fet foundation är en pressad kaka av en fetare typ av kräm som har hög teckningsgrad och ger ett sminkat intryck

De olika typer fyller olika funktioner och passar, som så mycket annat här i livet, för skilda tycken, smaker och behov. I vårt sortiment finns de olika foundation-typerna representerade och du ska garanterat hitta rätt foundation-nyans och typ för just din hudtyps behov och nyans så att du kan skina som den stjärna du är.