Förkylning drabbas vi alla av då och då – både höst- och vårförkylningar är vanligt. Förkylningen brukar oftast gå över av sig själv men det finns en hel del saker, som exempelvis huskurer mot förkylning, du kan testa för att mildra symptomen. I den här förkylningsguiden får du lära dig om symptomen, risken för spridning, när du ska söka vård och annat som är bra att känna till om förkylning. Artikeln innehåller:

  • Orsaker till förkylning
  • Symptom på förkylning
  • Det här kan du göra för att lindra förkylningsbesvär
  • Tips och huskurer vid förkylning
  • Så här smittar förkylning
  • Så behandlar du en förkylning

Orsaker till förkylning

Förkylning är en infektion som vi får i näsan, halsen eller svalget och den orsakas nästan uteslutande av ett virus som infekterar de övre luftvägarna. Förkylningsviruset smittar mycket lätt, i synnerhet under sjukdomens första dagar, och sprids genom luften vid nysningar och hostningar, vid direktkontakt med en förkyld person eller indirekt vid kontakt med exempelvis dörrhandtag. Det finns flera hundra olika virustyper som kan orsaka förkylning. Om du drabbas av förkylning motverkar du att sprida viruset vidare genom att du tvättar händerna noggrant för att ha en god handhygien. Därtill bör du, i den mån det är möjligt såklart, att undvika alltför närgången kontakt med andra i din omgivning och direkta närhet.

Om du känner dig förkyld är det också bra att stanna hemma från jobbet eller skolan för att undvika att sprida viruset vidare. Det är snällt både mot dig själv och din omgivning.

Symptom på förkylning

När du drabbas av förkylning känner du dig vanligen trött och hängig, men symptomen kan variera beroende på vilken typ av förkylningsvirus som du infekterats av. Ett enkelt sätt att särskilja en förkylning från svårare virusinfektioner, som exempelvis influensa, är att kontrollera din kroppstemperatur. Om du har ingen eller låg feber, som generellt inte överstiger 38,5 °C, är det troligtvis en förkylning du drabbats av. Har du högre feber finns risken att du drabbats av en svårare virusinfektion. Det är vanligare att barn drabbas av feber i samband med förkylning än att vuxna gör det.

Normalt uppstår förkylningssymptomen 1–3 dagar efter att du har blivit smittad och innefattar något eller några av följande symptom:

  • Snuva eller nästäppa
  • Ont i halsen
  • Hosta
  • Ont i huvudet

Ibland kan även förkylningen ge symptom i öron och ögon, då kan du drabbas av en lockkänsla i öronen medan ögonen kan bli rinniga och eventuellt lite variga.

Snuva

Snuvan som du får i samband med förkylning är oftast tunn som vatten i början men brukar efter några dagar tjockna och bli mer trögflytande, vilket är helt naturligt och inte ett tecken på komplikationer.

Man med förkylning som snyter sig i engångsnäsduk

Hosta

Det är vanligt att få rethosta när slemhinnorna i luftrören blir irriterade. Efter ett tag med slemhosta kan det börja bildas mer slem i luftrören och då övergår rethostan till slemhosta. Då är det inte ovanligt att du börjar hosta upp slem, som kan vara gula eller gröna till färgen. Att drabbas av rethosta och senare slemhosta är en normalt när du drabbas av ett förkylningsvirus och inte ett tecken på att ytterligare komplikationer.

Du har säkert upplevt att du hostar ett tag efter att förkylningen klingat av och det beror på att slemhinnorna fortfarande är känsliga efter förkylningen. Hostan går vanligtvis över efter 2–4 veckor.

Förkylningssymptomen märks efter något dygn

Om du har smittats med ett förkylningsvirus ger sig symptomen till känna inom något dygn från smittotillfället. Sedan håller symptomen i sig under några dygn. Det skiljer sig från person till person hur symptomen tar sig uttryck, och de flesta brukar må bra efter en till två veckor efter att de har smittats med ett förkylningsvirus.

Det här kan du själv göra för att lindra förkylningsbesvär

Det finns en hel del du kan göra själv för att lindra besvären eller förebygga att du drabbas av förkylningar. Oftast är det bäst att stanna hemma och vila under det första dygnet av en förkylning, i synnerhet om du drabbats av en kraftig förkylning. Får du feber ska du definitivt vara hemma. Både för ditt egna tillfrisknande men också för att undvika att sprida förkylningen vidare till din omgivning.

Drabbas du av en förkylning behöver du vila, även om du inte nödvändigtvis behöver vara säng- eller soffliggande. Tvärtom kan det vara bra att vara uppe och röra på sig – det innebär inte att du ska vara på jobbet, däremot kan du pyssla med saker hemma. Dock ska du inte idrotta eller motionera om du har en förkylningsinfektion i kroppen.

Lindra feber vid förkylning

Det händer att du i samband med en förkylning kan få lättare feber som kan hålla i sig under några dagar utan att det betyder att du drabbats av en allvarligare sjukdom. Får du feber är det viktigt att du dricker mer vatten än vanligt då kroppen förlorar mycket mer vätska än när du är frisk.

Du behöver oftast inte behandla febern med febernedsättande läkemedel, förutsatt att du inte mår dåligt av febern och t.ex. sover dåligt eller får ont i kroppen. Då kan du använda receptfria läkemedel mot feber som innehåller paracetamol, exempelvis Panodil eller Alvedon, eller ibuprofen, som finns i Ibumetin eller Ipren. Tänk dock på att vissa personer ska undvika vissa av dessa receptfria läkemedel*. Vissa personer ska använda paracetamol istället för ibuprofen eller liknande läkemedel, s k. NSAID. Om följande* stämmer in på dig ska du använda paracetamol:

  • Du är över 75 år.
  • Du har någon hjärt-kärlsjukdom
  • Du har haft magsår

Källa: 1177, vårdguiden.se

Förkyld tjej tar feber med termometer i munnen.

Lindra nästäppa eller snuva vid förkylning

Om du drabbas av nästäppa eller snuva, i synnerhet om du är mycket täppt i näsan, kan du prova att använda näsdroppar eller nässprej som innehåller koksaltlösning.

Du kan även själv göra en koksaltlösning och då blandar du 1 kryddmått salt i 1 deciliter vatten. Saltlösningen kan kokas upp för att sedan svalna av, men att koka lösningen är inte nödvändigt. För att få in koksaltlösningen i näsan använder du en nässköljare.

Hjälper inte koksaltlösningen kan du prova avsvällande nässpray, tänk dock på att använda nässprejen enligt förpackningens anvisningar och högst i 10 dagar, användande längre än 10 dagar kan leda till en snuva som är ytterst svår att bli av med.

Lindra ont i halsen vid förkylning

Får du ont i halsen i samband med din förkylning kan varm dryck som te har en lenande och behaglig effekt. Glass och yoghurt kan vara behagligt svalkande. Halstabletter minskar inte själva svullnaden i halsen men kan ändå kännas skönt att suga på då de kan lena halsen.

Lindra hosta vid förkylning

Om du besväras av hosta i samband med din förkylning kan du prova att dricka mer än vanligt, och då är bra drycker varm dryck som te eller vanligt vatten. Drycken gör nämligen slemmet mindre och segt och det blir då lättare att hosta upp. Det finns även receptfria hostmediciner för att lindra hosta, men det finns inga studier som pekar på att de har någon tydlig effekt. Att dricka mycket vatten kan också upplevas slemlösande.

Tips och huskurer vid förkylning

Det finns några enkla tips och huskurer du kan testa för att det ska kännas bättre för dig när du får en förkylning. Tänk på att förväxla huskurerna inte är att jämföra med läkemedel och inte botar någon sjukdom utan i bästa fall ger dej en behaglig känsla t.ex. som en kopp te med len honung när du har ont i halsen. Här följer några enkla tips och huskurer:

  • Kudde under madrassen: Om du får svårigheter att sova på grund av att du hostar mycket eller har en nästäppa from hell, kan du testa att ligga med huvudet högt i sängen genom att bädda in en kudde under madrassen. När du ligger i upprätt läge blir dina slemhinnor nämligen mindre svullna, lungorna kan också fungera bättre när du ligger i upprätt läge.
  • Svalt i sovrummet: Att ha det svalt i rummet där du sover kan också upplevas behagligt och underlätta din sömn vid förkylning.
  • Huskur med c-vitamin: En klassisk huskur vid förkylning är att äta stora mängder av vitamin C. Du får dig i vitaminet antingen via kosttillskott eller kost som är rik på c-vitamin som exempelvis apelsiner, broccoli, paprika eller brysselkål.
  • Huskurer med citron och ingefära: Det här är en riktig klassiker i förkylningstider. Koka upp vatten som du häller i en kopp. Däri river du ingefära och en halv-hel citron och dricker som en varm, het dryck. Hemgjort lyx-te.
  • Huskur med vitlök: Att använda vitlök i huskurer vid förkylning är en riktig klassiker.

Här hittar du ännu fler tips på huskurer vid förkylning.

Det är viktigt att veta att det finns inga vetenskapliga bevis för att huskurer skulle ha någon effekt. Samtidigt, om de får dig att bli på lite bättre humör så finns det heller inget hinder för att använda dig av naturliga huskurer.

Huskur mot förkylning med citron, ingefära och vatten i ett glas

När ska du söka vård vid förkylning?

Vanligtvis behöver du som blivit förkyld inte söka vård, då förkylningsbesvären brukar gå över av sig själv. Det finns dock några tillfällen då du kan behöva ta kontakt med din vårdcentral. Det gäller om du något av följande stämmer in på dig:

  • Feber i fler än 4 sammanhängande dygn.
  • Feber som kommer tillbaka efter att du varit feberfri i flera dagar.
  • Flera symtom från öron, hals, bihålor eller luftrör.

Så här smittar förkylning

Förkylning är mycket smittsamt, och det gäller i synnerhet när de första symtomen gör sig påminda och under sjukdomens första dagar. Förkylnings-smittan sprids genom luften när den förkylde nyser och hostar, då små droppar bildas och i dem finns viruset. Färkylningar sprids också genom handslag och andra former av direktkontakt. Viruset kan då, exempelvis, sprida sig genom att du gnuggar dig i ögonen efter att du hälsat på en förkyld person. Förkylningsviruset kan också spridas via dörrhandtag, handfat eller andra platser där viruset landat. Ett virus eller bakterier kan ibland överleva i flera timmar efter att de landat på en sådan plats.

Så undviker du att förkylningen sprids

Även om det är svårt att stoppa en förkylning från att spridas vidare till andra personer finns det några tricks som kan minska risken för att du smittar andra:

  • Nys och hosta alltid i armvecket och inte i handen. Håll aldrig tillbaka en nysning då det kan vara skadligt.
  • Om du ska snyta dig bör du alltid använda pappersnäsdukar för engångsbruk. När du har snutit dig kastar du pappersnäsduken i en plastpåse som går att stänga till.
  • Tvätta händerna ofta och ordentligt i förkylningstider. Det ska du tänka på både när du själv är förkyld och när andra i din omgivning är det.
  • Försök undvika att ta andra i hand och håll gärna avstånd till andra, i synnerhet om du behöver nysa eller hosta.

Person som tvättar händerna i rinnande vatten för att tvätta bort bakterier och förkylningsvirus från händerna

Så behandlar du en förkylning

De flesta förkylningar beror på virus och då hjälper inte behandlingar med antibiotika utan kroppen läker själv ut själva infektionen. Men som vi berättat tidigare i den här texten finns det flera saker du kan göra för att lindra symtomen. Vissa människor blir lättare förkylda än andra. En del blir nästan aldrig förkylda, medan andra blir det flera gånger per år. Har du astma eller andra typer av kroniska lungsjukdom löper risk att drabbas av mer långdragna förkylningsvirus, det gäller även dig som har nedsatt immunförsvar.

Om du blir förkyld har du blivit smittad av ett förkylningsvirus, och förkylningsvirus finns i många olika varianter. Efter att du drabbats av en förkylning har du ett visst skydd mot en ny infektion av samma virustyp, men du löper samtidigt stor risk att drabbas av nya varianter av förkylningsvirus. Du löper också risk att drabbas av att få nya infektioner och andra följdsjukdomar eftersom din kropps motståndskraft är nedsatt. Exempel på följdsjukdom kan vara:

  • Bihåleinflammation
  • Luftrörskatarr
  • Lunginflammation
  • Öroninflammation

Om du drabbas av någon av följdsjukdomarna behöver du höra av dig till din vårdcentral så att du kan få vidare hjälp.