Att man ska ta hand om sin hud, morgon och kväll, är något som vi dagligen blir matade med information om. Inte nog med att man ska klura ut hur man ska använda alla olika krämer, rengöringsprodukter och serum så ska man också testa sig fram i djungel efter rätt produkter som passar just ens egen hud. Och tro oss, vi förstår din frustration. Det finns ju inget värre än att stå med noll information om hur man ska använda alla olika krämer och dessutom - i vilken ordning. Det är ansiktsvatten hit, ansiktskräm dit, ögonkräm hit, peeling dit. Eftersom vi vill göra det enkelt för dig har vi satt ihop en guide som förklarar hur du ska använda dina produkter och i vilken ordning. 

1. Rengöring

Antingen kan du göra rengöringen som ett enkelt steg eller så kan du göra det lite mer avancerat. Allt hänger på hur mycket tid du vill lägga på din hudvård och hur mycket du har i din budget. Det enklaste är att hitta en bra rengöring som är anpassad till din hudtyp och använda denna morgon och kväll. Har du en torr hud kan det räcka med att du tvättar ansiktet på kvällen och endast sköljer ansiktet med vatten på morgonen. Vill du levla upp till nästa nivå eller använder du mycket smink? Då kan det vara aktuellt med en pre-cleansing, även kallad make up remover, för att verkligen vara på den säkra sidan att du får bort alla orenheter.

2. Ansiktsvatten

Det är inte alla som förstår vikten av att använda ansiktsvatten, MEN ett bra ansiktsvatten är A och O för en fulländad och lyckad hudvårdsrutin. Ett ansiktsvatten återställer ditt PH-värde i huden efter att du sköljt den med vatten. Dessutom hjälper ett ansiktsvatten din hud att dra åt sig all näring, fukt och andra goda egenskaper i dina krämer och serum. Utan ett ansiktsvatten upplever du inte den fulla effekten av dina övriga hudvårdsprodukter. Därför bör ett ansiktsvatten användas efter varje steg som innebär att du sköljer ditt ansikte med vatten. Det vill säga efter rengöring, peeling och ansiktsmask.

3. Peeling

Peeling behöver inte ingå som en del i din dagliga morgon- och kvällsrutin. Däremot borde du ge ansiktet lite extra kärlek några dagar i veckan. Med en peeling skrubbar du bort döda hudceller och ger huden ny lyster. Dessutom gör du huden mer mottaglig för att bearbeta efterföljande steg. Det du ska vara lite extra noggrann med här är att du väljer en peeling som är anpassad efter just din hudtyp. Det finns nämligen olika typer av peeling. Antingen mekanisk eller kemisk peeling. Mekanisk är den vanligaste och det är den typen av peeling som har små korn i sig. Dock passar inte kornpeeling alla hudtyper, speciellt inte om du har en överproduktion av talg.

4. Serum

Det finns ett hav med olika serum att välja på och alla serum har olika egenskaper beroende på vad du vill uppnå. Det finns serum till det mesta. Bland annat med anti-age effekt, serum som ger huden lite extra lyster eller serum som boostar huden med fukt och näring. Serum tillhör kanske den lite mer avancerade hudvårdsrutinen och är inte ett måste. Däremot är det något som är värt att unna sig ibland eller överväga att göra till en del av sin rutin. Serum innehåller betydligt mindre molekyler än en fuktkräm och kan verkligen tränga ner på djupet i din hud. Tänk bara på en grej innan du smörjer in ansiktet med serum - glöm inte steg 2!

5. Fuktkräm/dag- och nattkräm

Till sist bör du avsluta din hudvårdsrutin med en fuktkräm. Antingen kan du använda dig av en 24h kräm som är anpassad både till morgon och kväll. Annars rekommenderar vi att du använder dig av en dagkräm som är anpassad till dagen och en nattkräm för natten. Dag och nattkräm har olika egenskaper och det viktigaste är att du hittar krämer som är anpassade till din hudtyp för bästa effekt. Dagkrämen du använder bör dessutom innehålla SPF för att skydda din hud från skadliga solstrålar. Gör den inte det borde du kombinera din fuktkräm med en SPF kräm anpassad för ansiktet. Allt för att slippa solens skadliga påverkan.