Vi behöver dagligen inta rätt mängd vitaminer och mineraler för att kroppen ska må bra. Många vitaminer och mineraler får vi i oss naturligt då vi äter en varierad kost. Men ibland behöver vi hjälpa kroppen att få i sig dessa viktiga ämnen genom kosttillskott för att minska risken för vitaminbrist. Just folsyra är viktigt att få i sig i rätt mängd, främst om du planerar att bli gravid.

Folat eller folsyra?

Folat och folsyra är två olika former av samma B-vitamin. Den stora skillnaden mellan dessa två är att du finner folat naturligt i mat medan folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Detta ämne är även lättare för kroppen att ta upp.

De livsmedel som är främst berikade på folat hittar du bland frukt och grönt och i skafferiet. Det kan till exempel vara råvaror som:

  • Baljväxter som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser
  • Gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat
  • Kål som broccoli, brysselkål, blomkål
  • Bär som jordgubbar, hallon, björnbär
  • Fullkornsprodukter som bröd, råris, fullkornsgryn

Folat, eller folsyra, är inte bara nödvändigt för alla som planerar att bli gravida. Denna B-vitamin behövs också för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat kan ge blodbrist och är därför viktig för oss alla.

En gravid och ammande kvinna rekommenderas, enligt livsmedelsverket, att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till tolfte graviditetsveckan. Därefter är det viktigt att fortsätta äta mat som är rik på folat.

Men som sagt, det är inte bara kvinnor och gravida som behöver folsyra. Ungdomar över 14 år och vuxna rekommenderas ett dagligt intag på 300 mikrogram. Så se till att få i dig rätt med med folat och folsyra dagligen för att kropp och knopp ska må bra.

Källa: Livsmedelsverket.