En Hario V60 och rätt teknik är allt som behövs för att vem som helst ska få känna sig som ett kaffeproffs. Därför bad vi våra kompisar på Johan & Nyström om deras bästa tips på hur man brygger kaffe i en V60. Vad som är viktigt för att lyckas är att aldrig slarva med detaljerna. Använd därför alltid våg både för att få till rätt mängd vatten och rätt mängd kaffe. Guiden är anpassad för en kopp kaffe och bryggtiden är ca 3 minuter. Följer du alla steg garanterar vi att du kommer få till en fantastisk kopp. Lycka till!

1. Skölj igenom filtret

Börja alltid med att skölja igenom ditt V60-filter. Detta är viktigt dels för att värma upp filtret, dels för att undvika papperssmak i ditt färdigbryggda kaffe. Och glöm för guds skull inte att hälla ut vattnet som samlas i botten av kannan. Ett klassiskt första-gången-misstag.

2. Häll kaffe i filtret

För att brygga en kopp kaffe behöver du 15 gram kaffepulver. Häll pulvret i filtret och jämna till ytan. För bästa resultat rekommenderar Johan & Nyström att du använder färskt och nymalet kaffe. Investera gärna i en bra kaffekvarn så att du alltid har möjlighet att mala kaffet direkt inpå bryggningen.

3. Fukta kaffet

Sätt samman din V60 med din kanna och placera allt på din våg. Nollställ vågen och häll sedan på ca 50 gram vatten. Var noga med att vattnet är 95°C. Att vattnet har rätt temperatur är viktigt för att öka smaken och jämnheten i kaffet. Glöm inte bort att hela upplevelsen blir bättre när du är noga med detaljerna.

4. Rör runt i kaffet

För att få en så jämn bryggning som möjligt är det bra om du rör runt i kaffet. Du kan tänka på hur du hade gjort en kopp varm choklad. Om du hade blandat chokladpulver med all mjölk direkt hade det lätt blivit lite klumpigt. Därför börjar du med hälften av mjölken, rör om och därefter adderar mer mjölk. Samma sak gäller när du brygger kaffe i en V60. Börja med lite vatten, rör om och tillsätt sedan mer vatten.

5. Addera mer vatten

När du rört om och allt vatten runnit ned är det dags att hälla på mer vatten. Nu fyller du på med 200 gram vatten. När du fyller på med mer vatten får du gärna göra det långsamt i cirkelrörelser. Om du gör det utnyttjas V60-filtrets räfflor på insidan, vilket ökar turbulensen. Vi rekommenderar att du häller vattnet medsols för att följa formen på filtret. Börja i mitten och jobba dig utåt. Låt vattnet rinna tills det är i höjd med kaffet. Då är det dags att fylla på med mer. Bryggningen ska helst inte avstanna eftersom den då blir svår att kontrollera. När du nästan ser det malda kaffet i filtret tränga igenom vattenytan är det dags att fortsätta hälla. 

6. Plocka upp filtret

När allt vatten runnit ned är det dags att plocka upp filtret och försiktigt släppa tillbaka det för att knacka ner det bryggda kaffet som kan sitta kvar på kanterna av filtret. När du är helt klar med bryggningen ska kafferesterna se ut som en slät kaffebädd.

7. Njut

Plocka bort din V60 och häll upp ditt färdigbryggda kaffe i valfri kopp. Sätt dig på en härlig plats och njut av din nybyggda kopp.

Bild på två koppar med kaffe och en Hario V60 kanna.

Den här guiden är lånad av våra vänner på Johan & Nyström.