Våra kompisar på Johan & Nyström är proffs på kaffe. Därför är vi superglada att de har delat sina bästa tips för att lyckas brygga riktigt gott kaffe hemma. Kaffebryggaren måste väl ändå vara den allra vanligaste saken i det svenska folkhemmet? Trots att det är en automatisk maskin så finns det knep för att brygga den allra godaste koppen kaffe. Vi har delat upp vårt recept i tre olika nivåer, så att du ska hitta något som passar dig och den utrustning du har hemma, men också för att du ska våga prova på något lite mer avancerat! Lycka till!

Grunden

Räcker till ca 2-3 koppar kaffe, brygg helst två omgångar om ni är flera.

Gör så här

1. Köp färskrostat malet specialkaffe så är du redan på god väg.

2. Mät upp 6-7 matskedar kaffe och lägg i ditt bryggfilter. Använd lite mer om du har ett mörkrostat kaffe och lite mindre om det är ljusrostat.

3. Fyll upp vattenbehållaren med fem deciliter vatten och knäpp på.

Plusmeny

Väg ditt kaffe istället för att lita på måttet. En bra tumregel är 6-7 g kaffe per 100 g vatten, så till 500 g vatten använder du 30-35 g kaffe. Att noggrant väga både kaffe och vatten skapar bästa förutsättningarna för en god kopp kaffe. Johan & Nyström rekommenderar att använda vita pappersfilter av hög kvalitet. Det vita pappret smakar nämligen mindre papper.

Extra allt

Investera i en kvarn och köp hela bönor – nymalet smakar alltid bäst! Mal ditt kaffe med en malningsgrad som gör att konsistensen liknar mannagryn. Testa att justera malningsgraden innan du ändrar mängden kaffe, ett för grovt malet kaffe kan ofta smaka lite tunt. Johan & Nyströms bästa hemmatips är att starta din bryggare och låta vattnet rinna några sekunder, slå sedan av bryggaren och rör om i kaffet. Vänta därefter ca 30 sekunder och sätt igång bryggningen igen. Detta kallas ”blomming” och ökar både smaken och fylligheten på ditt kaffe! Det finns generella grundrecept när man ska brygga, men halva det roliga är att experimentera sig fram för att hitta sitt eget favoritrecept! Våga prova, släpp sargen och lek!

Denna guide är lånad från våra vänner på Johan & Nyström.