Kanske har du redan hört talas om k-beauty. En tiostegsrutin som ska ge glow, vård och fukt. Tio steg kan låta extremt, men faktum är att det går ganska fort att få grepp om proceduren och du kommer se resultat. I dagens storstadsliv är det avgörande att ta hand om huden; mängden avgaser, föränderligt väder och dålig mat som vi utsätts för har en inverkan.

Du måste inte investera i typisk koreanska produkter som snigelslem, och gift från bin känns extremt; det hänger inte på specifika varumärken, utan på produkternas effekt och i vilken ordning du utför hudvårdsrutinen. Observera också att de tio stegen faktiskt inte ska genomföras varje dag, så det behöver varken ta speciellt lång tid eller vara jobbigt att få till.

Steg ett: En vettig sminkborttagning för ögonen

Ta bort ögonsmink och envist läppstift med en bra produkt som funkar för din hy. Du ska inte behöva gnugga och jobba alltför mycket kring ögonens tunna känsliga hy – en oljebaserad re-mover brukar göra jobbet.

Steg två: Rengöring

En bra tvätt ska ta lika lång tid som du använder på att sminka dig. Rengöringen kan med fördel delas upp mellan två produkter; först en oljebaserad produkt för att ta bort foundation eller BB-cream, solkräm och föroreningar. En vanligt förekommande myt är att oljetvätt ger finnar, men faktum är att kan ha motsatt effekt. Oljetvätt är mild och mjukgörande, vilket på sikt hjälper till att få bukt med akne. Använd sedan en vattenbaserad produkt för att få bort smuts som kan ligga kvar. Tvätta ansiktet med cirkulära rörelser då massagen får igång blodcirkulationen vilket ytterligare hjälper huden till bättre cellförnyelse och mer lyster. Upprepa dessa två steg varje morgon och kväll.

k-beauty

Steg tre: Exfoliering

Använd en mild, icke-irriterande exfoliering ca en gång per vecka för att främja cellförnyelsen, lösa upp tilltäppta porer och underlätta för de produkter du använder att absorberas. De mest populära typerna av exfolieringsprodukter är peeling-gel som inte är lika tuff mot hyn som andra sorter kan vara.

Steg fyra: Toner

Tonern utgör grunden för dina andra hudvårdsprodukter. Traditionellt i västvärlden är tonern till för att ta bort resterande smuts. I Korea används den både för att återställa pH-balans, för att rengöra, men mest av allt för att ge näringsämnen (såsom antioxidanter) och göra huden mjuk. Den förbereder huden för resterande steg och låser in fukt så att huden inte blir torr efter tvätten. Din toner ska vara mild och fuktgivande snarare än uttorkande. Använd en bomullspad för att fördela tonern jämt över ansiktet. Det är inte ovanligt att hitta smutsrester på padden efteråt – vilket bara understryker vikten av detta steg.

Steg fem: Essence

Dessa brukar vara lite mer flytande och mindre koncentrerade än serum. Deras huvudsakliga syfte är att återfukta huden ytterligare och att förbereda huden för serum. Använd rikligt av produkten för att verkligen tillföra fukt och få igång cellförnyelsen på ansikte, hals och dekolletage. En bra fuktbomb som inte känns tjock och oljig.

Steg sex: Serum

Dessa produkter är fulla av aktiva ingredienser anpassade efter olika hudtyper och problem. Du kan med fördel ha ett flertal serum med olika fokusområden hemma för att kunna varva. Dessa produkter kan exempelvis minska fina linjer, bleka solfläckar och tillföra ett efterlängtat glow lagom till sommaren.

Steg sju: Sheet masks

Engångsmasker som dränkts i samma aktiva ingredienser som finns i serum och essencer, men är mer av en ”a la carte”-version som du kan använda vid behov när du känner att du behöver t ex extra fukt. Det är därför bra att ha några masker med olika funktioner. Maskerna kan under perioder användas varje dag om du behöver, annars är en bra grundregel att lägga en mask ca två gånger i veckan. Finessen med ansiktsmasker är att produkten inte avdunstar från huden. Låt masken verka 20–30 minuter medan du fixar håret, klär på dig, eller bara lägger upp fötterna.

Steg åtta: Ögonkräm

Huden runt ögonen är tunnare och blir lättare uttorkad, så den bör behandlas med en kräm speciellt framtagen för att skydda och ge näring. Badda försiktigt in krämen med ett finger för att inte irritera huden, och för att ge bättre absorberingsförmåga.

Steg nio: Fuktkräm

Märkt väl att fuktkrämen som du till vardags kanske kastar på direkt efter rengöring befinner sig på steg nio! En fuktkräm avsedd för din hudtyp skapar en barriär som kommer att låsa in alla produkter du redan använt istället för att de avdunstar från huden. Dess främsta funktion är alltså att avsluta din rutin och hålla all härlig vård på plats.

Steg tio: Solskydd & nattkräm

Ska du till jobbet? Då är rutinens sista steg solskydd och eventuell BB-cream. Tänk på att använda SPF varje dag – det skyddar mot hudcancer, och även om det inte ger effekt på alla att höra det så tänk då på att UV-strålning orsakar upp till 80% av alla rynkor och andra tecken på åldrande på huden. SPF skyddar även mot skadlig strålning från datorskärmen, som på sikt också har negativ inverkan på huden. Är det kväll ska du lägga ett sista lager av nattkräm så att huden håller sig optimalt återfuktat över natten.

Testa att följa de tio stegen och du kommer märka resultat. Det kan vara väldigt skönt och avslappnande att unna sig själv den här stunden varje dag, och din hud kommer definitivt att tacka dig!