Ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tiggare. Du kanske är bekant med uttrycket, men varför skulle man göra så? Svaret är att studier har visat att kroppen reglerar blodsockret lättare på morgonen än på kvällen. Väntar du för länge med frukost sjunker ditt blodsocker och den där sockermunken med vaniljfyllning låter plötsligt som en bra frukostidé. Stopp där! Ät i tid och ät nyttigt så kommer du att må bra hela dagen. Och anledningen till att du ska minska måltiderna under dagen enligt uttrycket ”…middag som en tiggare.” handlar om att din kropp jobbar långsammare med maten i magen på kvällen och använder du inte energin du tar in på kvällen kommer den lättare att lagras som överskott under natten.

Med det sagt har du här några kungligt goda frukostalternativ som ger dig en bra blandning av gryn, magert protein och nyttiga fetter.

Kvarg/keso/yoghurt

Blanda hur du vill, idag finns det många alternativ och smaksättningar på de nämnda mejeriprodukterna. Var inte rädd för att blanda dem för variation. Keso utblandat med lite vaniljkvarg och bär är perfekt som frukost. Eller testa blanda ut yoghurten/filmjölken med smaksatt kvarg och du har ett proteinrikt mellanmål. Tillsätt nötter, müsli eller granola så håller du dig mätt länge.

Smoothies

Smoothies kanske känns uttjatat nu men faktum är att du kan variera din smoothie exakt hur du vill, välj att göra den matig genom att tillsätta till exempel spenat, broccoli, avokado eller grönkål, garnera med pumpakärnor och din kropp kommer tacka dig! Vill du ha en fettförbrännande effekt kan du tillsätta lite cayennepeppar. Vill du göra den sötare kan du använda dig utav frukt och bär i alla dess former. Förbered smoothiens innehåll kvällen innan och mixa på morgonen och ät till frukost, ta med resterna i en mugg med lock och ha som mellanmål på jobbet!

Rester

Låt ingen mat gå till spillo! Har du rester i kylen kan du enkelt slänga ihop en bra frukost. Har du köttfärs eller liknande över är det enkelt att bara hacka ner lite extra grönsaker och blanda runt i en äggstanning. Lägg i muffinsformar och grädda i ugnen – så har du frukostmuffins för hela veckan!

Mackor

Goda mackor med härligt pålägg är alltid svårt att motstå. Men vitt bröd är något många vill minska på. Då finns det nyttiga fullkornsbröd och rågbröd som bättre alternativ. Lägg vad som önskas på mackan, mosad avokado är ett nyttigt pålägg istället för smör, mager kalkon är gott tillsammans med en skiva tomat. Och prova att grilla mackan! Det händer något magiskt med alla smaker när man grillar en macka lite lätt.

Gröt

Havregryn är något vi ofta har hemma och visst kan man bli trött på havregrynsgröt men faktum är att superfrukosten havregrynsgröt går att variera på massor av olika sätt! Prova att blanda ihop havregryn (eller råg eller dinkelflingor) tillsammans med ägg och mandelmjölk, smaksätt med kanel, vaniljstång honung eller andra valfria smaksättare och sätt in i mikron i några minuter, vill du ha den matigare kan du tillsätta fröer och nötter eller proteinpulver om så önskas, servera med färska bär.

Där har du det, en variation av frukostmöjligheter som kommer att hålla dig mätt och igång väl fram till lunch, utan sockersuget vid tio-tiden. Till din frukost kan du dricka grönt te eller kaffe som båda ökar fettförbränningen. Och varför inte lyxa till det – kungligt var det ju – toppa med en ingefärashot!