I yogans värld finns det ett stort utbud av yogaredskap. De är till för att avlasta kroppen i olika positioner och för att du ska hitta nya utmaningar i din yoga. I denna artikeln berättar vi om yogablock, bloster, meditationskuddar och yogabälten, hur du använder dem och vad de är bra för.

Vissa tycker att det är “fusk” att använda redskap när man utövar yoga. Men det tycker inte vi - de är till för att ge dig förutsättningar att praktisera yoga på ett skönare, mjukare och mer utmanande sätt. B.K.S. Iyengar, mannen som utvecklade Iyengaryogan, introducerade yogaredskap i syfte att alla skulle kunna utöva yoga oavsett fysisk kondition eller ålder.

Yogablock

När du ska investera i ditt första yogaredskap bör yogablocks stå högt upp på listan, just för att du kan använda dem på oändligt många sätt. Yogablocket hjälper dig att komma djupare in i yogapositioner. Redskapet passar för olika typer av asanas, som yinyoga. En yogaform där du håller samma position i fler minuter och behöver stöd för att orka stå statiskt.

Tips på hur du använder yogablock

Användningsmöjligheterna är många när du yogar med blocks. Det är ett redskap som både stödjer och hjälper dig att förlänga kroppen i olika positioner. Samt ett roligt och lekfullt sätt att utföra yoga på.

Har du långt ner till golvet i framåtböjda positioner kan du placera blocket under händerna för att få kontakt med golvet.

Ska du sitta länge i skräddar position och behöver komma högre upp med sittbenen är blocket skönt att sitta på. Det hjälper dig att avlasta höfterna och du kan fokusera på att slappna av.

Är du tight i bröstpartiet eller behöver avlasta ländryggen? Då kan du placera blocket mellan skulderbladen i liggande position. Böj dig sedan över, sträck ut och slappna av.

Vilket material ska ditt yogablock ha?

Precis som med yogamattor finns yogablocks i olika typer av material. Beroende på vad du ska använda blocket till bör du därför tänka över materialvalet.

Om du är ute efter ett allround-block är korkblocken bra. De är stabila och finns i olika storlekar. Upplever du att trä eller korkblocken är för hårda, lägg en handduk eller filt över för att få en mjukare känsla. Vill du däremot kunna ta med dig blocken på resan väger skumblocken minst och de ger även en mjukare känsla.

Vilket block ska du välja?

  • Kork - Yogablock i kork absorberar snabbt upp fukt och är att rekommendera om du vill ha ett stabilt grepp. De är oftast lite tyngre och och ger dig bra stabilitet. Finns i olika storlekar.
  • Skum - Finns i mjukare varianter samt hårt pressat skum. Passar för alla yogaformer och är oftast lätta i vikt. Finns i olika storlekar för önskad stabilitet.
  • Trä - Precis som korkblocken, ett hårt material med bra grepp. Det finns både ihåliga och med trä rakt igenom, detta påverkar vikten på blocket.

Yoga bolster

Ett bolster är en rund avlång kudde som används i olika yogapositioner för att komma djupare in i avslappningsövningar. Bolster används mycket inom yinyoga och restorative yoga men kan även användas och stötta i andra former.

Hur använder du ett yogabolster?

Bolstret är perfekt för att fylla upp rummet mellan din under och överkropp. Det hjälper dig att öka rörligheten i baksidan av kroppen. I yogan förekommer många positioner i framåtfällt läge, ett bolster hjälper dig i dessa positioner.

Redskapet fungerar även bra när du vill placera benen i högläge vid lugna former av yoga och meditation.

Här är bjussar vi på några yogapositioner där ett bolster kan vara till hjälp.

 

Material på bolster

Bolster med bovete gör kudden säckig och tung och formar sig bra efter kroppen. De flesta kuddarna går att öppna och du kan tömma eller fylla på innehållet och själv bestämma din önskad mängd bovete.

Bolster fylld med tyg är bra om du vill ha en lite mer kompakt och lättare kudde som är smidig att bära med sig. De flesta bolster har avtagbar utsida och går att tvätta i maskin. Smidigt värre!

Meditationskudde

En meditationskudde är det bästa redskapet för att hjälpa dig att sitta avslappnat på golvet under en längre stund. Den används mest inom meditativa yogaformer. En av de vanligaste uppmaningarna under en yogaklass brukar vara att sätta sig i en bekväm position med upprätt rygg. Men för många är detta en av de svåraste sakerna inom yoga, att faktiskt sitta skönt. Se därför till att ha en meditationskudde nära till hands när du yogar.

Det finns olika typer av meditationskuddar, både i form, höjd och material.

Halvmåneformad vs rund meditationskudde

En meditationskudde i halvmåneform fyller i stort sett samma funktion som en rund meditationskudde. Det som skiljer dem åt är att den månformade kudden har en lutning i sig. Det säkerställer att ditt bäcken är placerat högre upp än dina knä och ger stöd för låren. Många använder olika former av yogakuddar inte bara till yoga. De fungera även som en skön kudde att ha i soffan eller i sängen.

Hur använder du ett yogabälte?

Med hjälp av ett yogabälte, eller som vissa säger yogaband, kan du genomföra yogapositioner som är utmanande eller praktiskt taget inte möjliga för dig.

Alla människor är olika flexibla och rörlighet är en färskvara. Redskapet blir som en förlängning av dina armar och kan användas i positioner när du ska nå fötter och tår, eller ska knyta ihop dina händer bakom ryggen.

Här kommer några yogapositioner där yogabältet kan vara till hjälp

  • Paschimottanasana - framåtfällning
  • Dansaren
  • Koansiktet
  • Stretching för baksida lår

I denna artikeln har vi pratat om olika yogaredskap och vilka funktioner de uppfyller. Redskapen är till för att stötta och pusha dig till nya höjder i din yoga. Se därför till att välja det redskapet som är bäst för just dig och dina behov. Det ska vara roligt att yoga, men det kan bli ännu roligare med yogaredskap.