K-vitamin får blodet att koagulera, därav bokstaven K. Vitamin K är en fettlöslig, nödvändig vitamin som behövs för blodet koagulering men också för att bibehålla en normal benstomme. K-vitaminen upptäcktes redan före andra världskriget, som då delades upp i två olika former, K1 och K2. K-vitamin familjen är liten men består av en lång rad med hälsobringande egenskaper.

Här finns vitamin K

Livsmedel som är rika på Vitamin K är bland annat kål, spenat, kött och mejeriprodukter. Som vi nämnde tidigare finns Vitamin K i två olika former. Vitamin K1 hittar du i ”gröna” livsmedel som kål, gröna bladgrönsaker, broccoli och vegetabiliska oljor. Vitamin K2 bildas av bakterier i mag-tarmkanalen hos djur och finns i livsmedel som kött, lever, äggula och mejeriprodukter. Som ett alternativ för vegetarianer och veganer finns Vitamin K2 i högre halter i fermenterade livsmedel och alger.

K-vitaminbrist

Det är ytterst ovanligt att man drabbas av K-vitaminbrist eftersom våra kroppar själva kan bilda vitamin K av bakterierna i tarmen, som täcker det rekommenderade dagliga intaget. Personer som har nedsatt absorption och äter antibiotika kan dock drabbas av K-vitaminbrist och biverkning av en längre brist kan leda till blödningar och lättare att få blåmärken. Det är också viktigt att nyfödda barn alltid får en injektion av K-vitaminer direkt efter födseln eftersom tarmen är steril och saknar de bakterier som kan bilda K-vitaminer.

En extra notis att tänka på gällande Vitamin K är att man ofta får rådet att man ska anpassa och begränsa intaget av mat berikat på K-vitaminer när man behandlas med läkemedel som är blodförtunnande. Varför? För att K-vitaminer påverkar blodkoagulationen i kroppen och det kan bli svårt att ställa in den rätta dosen.

Annars, enligt livsmedelsverket, finns det inte några fall rapporterade på att Vitamin K från kosten har varit så hög att det resulterat i negativa effekter på hälsan. Äter du en varierad och sund kost mår du och din kropp bra.

Tillräckligt intag per dag av vitamin K

För

Tillräckligt intag per dag

Vuxna 70 mikrogram
Barn 15-17 år 65 mikrogram
Barn 11-14 år 45 mikrogram
Barn 7-10 år

30 mikrogram

Barn 4-6 år 20 mikrogram
Barn 1-3 år 12 mikrogram
Spädbarn 7-11 månader 10 mikrogram

Källa: Livsmedelsverket.