Vi använder cookies för att din kundupplevelse ska bli så bra som möjligt. Läs mer.
K-vitamin får blodet att koagulera, därav bokstaven K. Vitamin K är en fettlöslig, nödvändig vitamin som behövs för blodet koagulering men också för att bibehålla en normal benstomme. K-vitaminen upptäcktes redan före andra världskriget, som då delades upp i två olika former, K1 och K2. K-vitamin familjen är liten men består av en lång rad med hälsobringande egenskaper.
Här finns vitamin K
Livsmedel som är rika på Vitamin K är bland annat kål, spenat, kött och mejeriprodukter. Som vi nämnde tidigare finns Vitamin K i två olika former. Vitamin K1 hittar du i ”gröna” livsmedel som kål, gröna bladgrönsaker, broccoli och vegetabiliska oljor. Vitamin K2 bildas av bakterier i mag-tarmkanalen hos djur och finns i livsmedel som kött, lever, äggula och mejeriprodukter. Som ett alternativ för vegetarianer och veganer finns Vitamin K2 i högre halter i fermenterade livsmedel och alger.
K-vitaminbrist
Det är ytterst ovanligt att man drabbas av K-vitaminbrist eftersom våra kroppar själva kan bilda vitamin K av bakterierna i tarmen, som täcker det rekommenderade dagliga intaget. Personer som har nedsatt absorption och äter antibiotika kan dock drabbas av K-vitaminbrist och biverkning av en längre brist kan leda till blödningar och lättare att få blåmärken. Det är också viktigt att nyfödda barn alltid får en injektion av K-vitaminer direkt efter födseln eftersom tarmen är steril och saknar de bakterier som kan bilda K-vitaminer.
En extra notis att tänka på gällande Vitamin K är att man ofta får rådet att man ska anpassa och begränsa intaget av mat berikat på K-vitaminer när man behandlas med läkemedel som är blodförtunnande. Varför? För att K-vitaminer påverkar blodkoagulationen i kroppen och det kan bli svårt att ställa in den rätta dosen.
Annars, enligt livsmedelsverket, finns det inte några fall rapporterade på att Vitamin K från kosten har varit så hög att det resulterat i negativa effekter på hälsan. Äter du en varierad och sund kost mår du och din kropp bra.
Tillräckligt intag per dag av vitamin K
För |
Tillräckligt intag per dag |
---|---|
Vuxna | 70 mikrogram |
Barn 15-17 år | 65 mikrogram |
Barn 11-14 år | 45 mikrogram |
Barn 7-10 år |
30 mikrogram |
Barn 4-6 år | 20 mikrogram |
Barn 1-3 år | 12 mikrogram |
Spädbarn 7-11 månader | 10 mikrogram |
Källa: Livsmedelsverket.