D-vitamin är ett samlingsnamn för en grupp steroider, där vitamin D3 finns i hos djur och vitamin D2 finns hos växter. Vi människor får i oss D3-vitamin genom att kolesterolet i huden bildas till vitamin D när solens ultravioletta strålar träffar huden. Men eftersom solen ibland lyser med sin frånvaro behöver vi i Norden, i synnerhet under vinterhalvåret, äta ett kosttillskott med D-vitamin.

D-vitamin bra för

Vitamin D behövs och är bra för att bibehålla normala kalciumnivåer i kroppen men också för att bidra till normal benstomme och muskelfunktion. Eftersom vi i norden inte lever i ett varmtempererat klimat som erbjuder en daglig dos av solsken löper vi större risk för D-vitaminbrist och det är inte ovanligt att vi behöver boosta kroppen med tillskott.

Vitamin D finns i

Vår kropp kan ta upp vitamin D på två olika sätt, antingen genom kroppens egen produktion när huden utsätts för solljus eller genom det vi äter. För att kroppen själv ska producera och bilda vitamin D motsvarande det dagliga intaget av 5-10 mikrogram från mat räcker det att vistas i solen under juni och juli barärmad, i en kvart, två till tre gånger i veckan. Vitamin D kan lagras i kroppen och det som har bildats under dessa två sommarmånader är tillräckligt för att täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

Under vinterhalvåret är det främst viktigt att du får i dig vitamin D genom din kost. Vitamin D finns i bland annat fisk, såsom lax, sill och makrill. Även mjölkprodukter, ägg, svamp och kött är livsmedel som är berikade med vitamin D.

D-vitaminbrist

För oss i norden är det viktigt att vi tänker på att få i oss rätt mängd av vitamin D under vinterhalvåret och i många fall är maten inte tillräcklig. Det kan vara svårt att upptäcka en lindrig D-vitaminbrist men vid en mer långvarig brist kan kroppen få svårt att ta upp kalcium och risken för benskörhet när man blir äldre ökar. Tecken på att kroppen har brist på vitamin D kan vara allmän svaghet i musklerna, värk i skuldror, överarmar, höfter och lår samt symmetrisk, diffus smärta i ländryggen, lårbenet och bäckenbenet.

D-vitaminbrist kan under en längre tid orsaka rakit, även kallad “engelska sjukan”, hos barn som leder till mjukt och missformat skelett. Därför är det extra viktigt att barn under sina första år får i sig rätt mängd av vitamin D.

Överdosering av D vitamin är ovanligt men vid för höga intag kan man känna illamående och tappad matlust. En vuxen person bör inte få i sig mer än 100 mikrogram per dag för att inte drabbas av kalciuminlagring i njurar och njursvikt.

Rekommenderat dagligt intag av vitamin D

FörRDI
Spädbarn och barn (under 2 år) 10 mikrogram
Barn och vuxna (under 75 år) 10 mikrogram
Vuxna med lite eller ingen solexponering 20 mikrogram
Vuxna (över 75 år) 20 mikrogram