Vi inser mer och mer att sömnen spelar en otroligt viktig roll i våra liv, vilket innebär att det är viktigt att investera i god sömn. För några av oss har kanske tankarna dragits till att testa ett tyngdtäcke. Det uppstår dock en del frågor när man ska köpa sitt första tyngdtäcke. Hur fungerar de egentligen och vilken tyngd ska man ha? För att hjälpa dig har vi ställt lite frågor till våra kompisar på Qoali och skrivit samman den här artikeln. Hoppas att du gillar!

Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Tyngdtäckets funktion bygger på Deep Pressure Touch Stimulation (DPTS). En form av terapi som bygger på beröring som avser att ge en känsla av lugn i kroppen. När du ligger under tyngdtäcket och känner dess tyngd omfamna dig slappnar kroppen av.

Vilken tyngd ska du välja på ditt tyngdtäcke?

De tre bästa tyngderna på ett tyngtäcke är 6, 8 och 11 kg. Det är väldigt personligt vilken vikt man föredrar och det går inte att göra en enkel uträkning baserat på sin egen kroppsvikt, utan det beror även på andra parametrar. När man ligger under ett tyngdtäcke är det lite som att man blir omkramad av täcket, så val av vikt hänger också ihop med hur omkramad man vill känna sig.

6 kg – Just light

Det lättaste täcket på 6 kg är fortfarande 3-5 gånger tyngre än ett "vanligt" täcke. Perfekt val för alla åldrar om man fortfarande vill att det ska vara lätt att glida in under täcket.

8 kg – Just right

Det här är den populäraste vikten för tyngtäcken. Med ett täcke på 8 kg känner man sig skönt omkramad och väldigt avslappnad, redo för en god natts sömn.

11 kg – Just tight

Om man har sovit med tyngdtäcke ett tag och vill stegra upp så är det här nästa steg. När man sover under ett tyngdtäcke på 11 kg så kan man lita på att hela kroppen slappnar av ordentligt.

Vilket material ska tyngdtäcket ha?

Det är aldrig lätt att veta vad man ska välja när man upptäcker en ny produkt. Nyckelorden här är ekologiskt, Fairtrade och naturligt, eftersom syntetiska material inte har samma naturliga andningsförmåga. De tyngdtäcken vi har i vårt sortiment från Qoali har ett yttre tyg av 100% ekologisk bomullssatin och de är vadderade med mullbärssilke (300TC, satin). Yttertyget i bomullssatin har en fin lyster och lagom krispig känsla, samtidigt som de är mjuka och följsamma, vilket inte går att uppnå med ett syntetiskt alternativ.

Vad skapar då tyngden i täcket? Det kan vara allt från kedjor och syntetiska trådar till glaspärlor, och här rekommenderar vi glaspärlor istället för syntetiska och osmidiga material. När vikten utgörs av glaspärlor, formar de sig efter kroppen och skapar en väldigt skön och lugnande effekt, med en jämn fördelning. Med glaspärlor anpassas värmen efter din kroppstemperatur och det är både naturligt och allergivänligt.

5 saker att tänka på när du väljer ett tyngdtäcke

Tänk på miljön

Kom ihåg att välja ett ekologiskt tyngdtäcke tillverkat i naturmaterial för att sova djupt med gott samvete och för att ge dig själv de bästa förutsättningarna för ett hälsosamt och balanserat liv. Det som är bäst för naturen är också bäst för dig.

Var snäll mot dig själv

Välj ett tyngdtäcke som är tillverkat av 100% naturmaterial. Det finns många syntetiska produkter på marknaden som vi avråder ifrån. Polyester har låg andningsförmåga och det leder till att temperaturregleringen inte blir optimal. Med tanke på att en vuxen människa svettas mellan 2-6 dl per natt är det viktigt att ha ett tyngdtäcke som reglerar temperaturen och andas bra. Naturliga material, som t.ex. bomull, mullbärssilke etc. transporterar fukt effektivt och ger även en väldigt skön känsla.

Om det är ditt första - välj 6 eller 8 kg

Ett tyngdtäcke på 6 kg är 3-5 gånger tyngre än ett "vanligt" täcke, så det är en god idé att välja 6 eller 8 kg när du köper ditt första tyngdtäcke. Det tyngsta täcket i vårt sortiment väger 11 kg och det är främst för personer som redan är vana att sova med ett tyngdtäcke.

Gör ett etiskt val

Med ett Fairtrade-märkt tyngdtäcke använder du din konsumentmakt för att se till att bomullsodlarna jobbar under rättvisa arbetsförhållanden med rättvis lön. Då stödjer du också en tillverkare som jobbar för en bättre framtid. Länge leve konsumentmakten.

Viktigt med strategisk viktfördelning

I tillägg till vikt och material är även viktfördelning en viktig aspekt att ha i åtanke när man ska köpa ett tyngdtäcke. Tyngdtäcken i vårt sortiment från Qoali är fyllda med glaspärlor som är uppdelade i 130 sektioner. Dessa pärlor är strategiskt fördelade med mer tyngd i mitten och mindre i kanterna, för optimal prestation.