Fina, lena fötter är ju något man verkligen vill ha när det är varmt ute och sandaler, sandaletter, birkisar eller andra öppna sommarskor är det enda fötterna vill gå i efter att ha varit instängda i varma kängor hela vintern. Det är lätt att glömma omvårdnaden av fötterna under vinterhalvåret, när så mycket energi går åt till att bara stå ut med mörkret. Men nu är sommaren här och det är dags att fixa fossingarna innan playan kallar.

Fixa fötterna hemma

Att fixa fötterna hemma är enkelt och tar inte sååå lång tid, ca 40 minuter. Men det har du tid med, det är bara att unna sig; fotbadet. Inpackningen. Pedikyren. Det du behöver för hemma-spa-behandlingen av fötterna är följande:

  • En balja med varmt vatten
  • En fotfil
  • En nagelborste och en nagelklippare
  • En apelsinpinne
  • Salt
  • Fotkräm
  • Bomullsstrumpor (gärna ett gammalt par som du inte är rädd om

Steg 1:

Ta baljan, som naturligtvis är lagom till storlek och rymmer dina fötter. Fyll den med varmt, härligt vatten och häll gärna i en skvätt badolja så att du riktigt mjukar upp fötterna. Sänk ner fötterna i vattnet, kick back and relax. Njut i ca 10 minuter samtidigt som du kanske passar på att läsa eller titta på teven.

Steg 2:

Ta upp en fot åt gången som du sedan skrubbar med saltet. Sedan sköljer du av saltet och torkar fötterna lätt. Salt är ganska så nice som skrubb då det är antibakteriellt och tar bort döda hudceller. Och dessutom är det billigt och något som du oftast redan har hemma, så du slipper göra en inköpsrunda innan du vardagslyxar i hemmet.

Steg 3:

Nu är det dags för den förhårdnade huden på hälarna att ryka. Det är dags att plocka fram fotfilen och låta den do it’s magic. Fila varsamt de delar av foten där huden känns förhårdnad. Ofta hälarna men också på andra delar av fotdynan. Meeeen fila inte för djupt, då gör det ont. Avsluta fil-sessionen med en fil som inte är så grov för att undvika att fötterna blir riviga. Det är mjuka och lena fötter vi vill åt.

Steg 4:

Fram med nagelsaxen och apelsinpinnen, nu ska naglarna och nagelbanden få sig lite kärlek. Börja med att klippa naglarna till den form som du önskar. Sedan använder apelsinpinnen för att föra tillbaka nagelbanden. Att föra tillbaka nagelbanden är nästan ett måååååste om du senare vill måla naglarna. Hur skulle det annars se ut? Skojar bara, gör det du själv föredrar. Tillbakadragna nagelband eller inte, naglarna blir fina hur som när de får lite färg på sig.

Steg 5:

Återfuktning är a och o när vi snackar fotvård. Därför har vi nu kommit fram till just det. Plocka fram fotkrämen, som naturligtvis består av vegetabilisk bas. Om du inte har en fotkräm hemma går det hur bra som helst att smörja in fötterna med lite raps- eller olivolja. Nu har det blivit dags att plocka fram bomullsstrumporna – du har kanske undrat vad du ska ha dem till och här kommer svaret. När du smörjt in fötterna sätter du helt sonika på dig strumporna. Har du möjlighet, sov med strumporna på dig natten igenom. Då verkar fotkrämen eller oljan under natten. När du sedan tar av dig strumporna är fötterna – förhoppningsvis – mjuka som på en bebis. Vamos a la playa??