Att färga håret hemma. Känns nästan som upplagt för besvikelse för att man inte riktigt har koll på hur man ska gå till väga. Alla har vi väl varit där någon gång. För att undgå besvikelse frågade vi våra kompisar på Khadi om inte de kunna ge oss lite tips. Och visst kunde de göra det! Så här kommer en guide i tre steg som hjälper dig när du ska färga håret med naturlig hårfärg hemma.

Steg 1 – Tvätt och förbehandling

När du färgar håret med naturlig hårfärg är det viktigt att inte slarva med grundjobbet. För att få en så bra upplevelse som möjligt är det viktigt att avlägsna gamla stylingprodukter, silikoner och andra restprodukter. Har du till exempel silikonrester kvar i håret kan det göra så att din hårfärg inte fäster som den ska. Det glatta ytskiktet på silikoner kan göra så att färgen istället glider av, och det vill vi ju inte. Har du inte tvättat håret med naturliga produkter tidigare kan det vara bra att göra en ordentlig detox innan du drar igång med färgningen. Förslag på hur du gör en detox kan du hitta här.

För dig som är van vid att tvätta håret med naturliga produkter blir grundjobbet lite lättare. Då gäller det bara att du grundligt tvättar håret innan du börjar med färgningen. Schamponera gärna två gånger.

Steg 2 – Färgning

När din tvätt och eventuell detox är gjord är ditt hår redo att färgas. Exakta instruktioner för hur du färgar ditt hår finns på baksidan av eller i förpackningen. För att göra det superenkelt har Khadi gjort en video som visar dig exakt hur du ska gå till väga när du färgar ditt hår med just deras hårfärg. Den kan du se här:

Ett tips när du färgar håret med Khadis produkter är att skölja ur färgen med ljummet vatten endast och inte använda schampo och balsam direkt efter färgning. Färgen tar nämligen 24-48 timmar på sig att utveckla sitt färdiga resultat. Vill du ha ut det mesta av din hemmafärgning rekommenderar vi därför att du väntar med schampoo och balsam. Tålamod är alltså en viktig komponent när du färgar håret med Khadis produkter.

Steg 3 – Vårda

Att ta hand om håret efter färgningen är lika viktigt som tvätt och förbehandling. För att din färg ska hålla så länge som möjligt rekommenderar vi att du inte tvättar håret allt för ofta. Håret mår ju dessutom bättre när det inte tvättas för ofta så det är bara win-win. Khadi rekommenderar också att du använder en olja till håret för att binda pigmenten och hålla glansen på topp. Björn Axéns hårolja är till exempel toppen att ha i badrumsskåpet. Khadis tips är att du applicerar ett par droppar från rot till topp och låter det sitta under natten. Med fördel applicerar du även lite olja innan schamponering för att skydda håret lite extra.

Sådär, det lät ju inte allt för svårt. Följ Khadis tre enkla tips så ska du se att du snabbt förvandlas till ett hårfärgnings-proffs!