Menskoppen är här för att stanna. Vi ser den överallt, och vi älskar den! Men vi förstår att det kan vara svårt att ta mod till sig att byta, och kanske är du fortfarande inte helt övertygad? Varför ska du byta från bindor och tamponger när du tycker att det är alternativ som fungerar bra? Här ger vi dig 10 mycket goda skäl till varför du bör överväga att byta mensskydd och bli en menskoppsanvändare.

1. Det är praktiskt

Det är mycket enkelt att använda en menskopp när du väl får kläm på det. Det kan ta 1, 2 eller kanske 3 månader att vänja sig vid det, men när det fungerar lovar vi att du aldrig kommer vilja gå tillbaka till bindor och tamponger. Sätt bara i koppen, plocka ut den, töm den, tvätta den och ÅTERANVÄND den. Du kommer inte att märka av din menskopp under dagen (eller natten) och den kan sitta på plats i upp till 12 timmar beroende på ditt flöde! Hur bra är inte det?

2. Inga fler läckor

Vi har alla upplevt det. När tampongen nått sin fulla kapacitet slutar den absorbera och vips så har du en mensfläck på dina nytvättade jeans. Finns det något mer frustrerande? En korrekt isatt och utfälld menskopp läcker inte, tack vare sugproppseffekten som skapas vid isättningen. Därför behöver du aldrig oroa dig. Om du mot förmodan skulle uppleva läckor beror det sannolikt på att koppen inte är utfälld på rätt sätt, eller möjligen på att du har fel storlek.

3. Du skyddar din kropp från skadliga kemikalier

Har du någon gång tänkt på vad dina bindor och tamponger innehåller? Många av dem består av kemikalier som lim, parfym och även blekmedel. Ganska sjukt att vi frivilligt stoppar det i våra kroppar, eller hur? Menskoppar är tillverkade av 100 % silikon av medicinsk kvalitet, vilket betyder att inga skadliga ämnen är tillsatta. Då tamponger inte bara absorberar blodet, utan också de naturliga och nödvändiga vätskorna som hör hemma i din vagina, kan det uppstå torrhet, irritation och allergier. Menskoppar däremot samlar bara upp blodet och stör inte den naturliga miljön i din kropp.

4. Bra för din kropp OCH du gör du en insats för miljön

Visste du att en menskopp håller i upp till 10 år!? Tänk på hur många bindor och tamponger du använder och slänger under varje mensperiod och multiplicera det med alla år du menstruerar. Faktum är att en person förbrukar ca 11 000 bindor och/eller tamponger under sitt liv. Det är en betydande mängd avfall för en person! Genom att byta till ett mer hållbart alternativ kommer du att minska din personliga miljöpåverkan avsevärt.

5. Spara pengar

Eftersom att en menskopp håller i upp till 10 år, sparar du givetvis också mycket pengar på att inte behöva köpa bindor och tamponger varje månad. En menskopp har betalat sig efter bara några få mensperioder.

6. Din perfekta resekompanjon

Det kan vara mycket besvärligt att behöva byta tampong var 4:e till 5:e timme – i synnerhet när du är ute och reser. Små flygplanstoaletter är inte direkt idealiska för det. Då en menskopp kan användas i upp till 12 timmar är den din perfekta resekompanjon, du behöver inte tänka på den förrän du är framme vid din slutdestination. 
En annan positiv sak är att du utan problem kan simma i poolen och i havet med din menskopp. Att göra detsamma med en tampong kan faktiskt medföra problem, då tampongen kan absorbera mycket bakterier.

7. Idrott? Inga problem

Kanske undrar du om du kan idrotta med menskopp. Svaret är ja! Du kan utöva alla slags idrotter med menskopp. Simning, fitness, yoga, ridning, cykling – inga begränsningar alls. Sugproppseffekten håller koppen på plats och du behöver inte ens oroa dig för något störande tampongsnöre som hänger ut.

8. Lägg dig med menskoppen

Du kan även sova med din menskopp isatt. Slut med stora och störande nattbindor. Det tycker vi är riktigt bra.

9. De rymmer mycket mer blod

En menskopp kan faktiskt rymma lika mycket som 3 supertamponger. Så även med ett kraftigare flöde, behöver en menskopp inte tömmas lika ofta som en tampong behöver bytas. Det gör livet lättare.

10. Slipp handskas med äckliga tampongsnören

Tampongsnören är bara äckliga. De kan bli blöta av kiss, de kan hänga ut från din baddräkt, de kan synas om du sover naken. Inget hänger ut från en menskopp, den är helt och hållet inne i din kropp.