Ett näringsrikt och smaskigt mellanmål eller en härlig dessert att bjuda gästerna på – vem skulle inte älska en banoffe pie – en garanterad stämningshöjare kan vi lova. Den veganska banoffe-pajen består av en crispy crunchy botten, ett lager banan och underbart seg kola som slutligen toppas med en smarrig chokladsås. Svår att uttala men inte speciellt svår att älska.

Ingredienser

ca. 4 portioner

Botten

Kolakräm

Chokladsås

Bananlager

  • 2 mogna bananer

Gör så här

  1. Börja med att blötlägga cashewnötterna i ca tre timmar. 
  2. Smält kokosoljan och mixa den med dadlar, mandel, vatten och en nypa salt så att det bildar en grov smet. Detta görs med fördel i en mixer. Lägg över i en bunke och arbeta ner kokosflingorna i smeten. Klicka sedan ut smeten i fyra glas eller formar. 
  3. Mosa bananerna och fördela dem jämt över nötbottnarna. När detta är gjort är det dags att börja med kolakrämen och då behöver du mixern igen.
  4. Börja med att smälta kokosoljan och mixa därefter ihop samtliga ingredienser till en slät och härlig kräm. Fördela sedan krämen jämt över bananlagret. Ställ in glasen i kylen tills att du märker att krämen stelnat något. 
  5. Medans du väntar på att krämen ska stelna, blanda samman ingredienserna till chokladsåsen. För att den ska tjockna lite kan det vara bra att låta den stå och dra ett tag. När kolakrämen stelnat och chokladsåsen tjocknat är det dags ringla chokladsåsen över kolalagret. 
  6. Servera och njut!
Detta recept är lånat av våra vänner på Superfruit.