Att vi måste få i oss de dagliga doserna av vitaminer för att vår kropp ska må bra och fungera normalt är en självklarhet. Vanligtvis tänker vi att det endast är genom frukt och grönt vi får i oss vitaminer och glömmer bort att det finns livsviktiga vitaminer i animaliska livsmedel som kött, lever, ägg och mjölk. Det är just där vi hittar den superviktiga B12-vitamin som behövs för nybildning av celler. Utan denna vitamin kan i stort sett alla organ i kroppen påverkas och en långvarig brist kan i värsta fall leda till nervskador och blodbrist.

Fördelen med just Vitamin B12, om du äter en allsidig kost, är att överskottet lagras i kroppen och du skulle under en period klara dig utan B12-vitaminer. Det är när överskottet tar slut och när kroppen utsätts en längre tid av en kost utan B12-vitaminer som man upplever symtom av en B12-vitaminbrist.

Strikt vegankost ökar risken för B12-vitaminbrist eftersom de mest berikade livsmedel av Vitamin B12 kommer från djurriket. I växtriket finns vitamin B12 bara i små mängder i tång och havsalger och ännu är det oklart hur vi kan tillgodogöra oss den formen av B12-vitaminer. Därför är det extra viktigt att veganer får i sig vitamin B12 i form av särskilda vitamintabletter anpassade för vegankost och andra kosttillskott fyllda med B12 vitaminer för att kroppen ska må bra.

B12 vitamin

Symtom vid B12-vitaminbrist

Det kan vara svårt att upptäcka om kroppen lider av B12-vitaminbrist eftersom symptomen påminner om många andra sjukdomar. Några symptom du ska vara extra uppmärksam mot är:

Röd och irriterad tunga

Vitamin B12 hjälper kroppen med nybildning av celler och ett klassiskt kännetecken på att kroppen lider av B12-brist är att tungan förändras. När kroppen fungerar normalt och får tillräckligt av B12 vitaminer förnyar sig cellerna snabbt men när kroppen lider av B12-brist kan inte cellerna bildas på nytt och den knottriga ytan på tungan försvinner. Kvar blir en slät, röd, blank och svidande tunga.

Trötthet och yrsel

Brist på B12 kan göra att du känner dig trött, orkeslös, utmattning och yrsel och dessa symptom är vanliga när kroppen lider av just blodbrist som uppkommer vid en längre tid utan vitamin B12. Blodbrist kan också leda till att du lätt känner dig trött, har lättare till hjärtklappningar och ökad andfåddhet när du anstränger dig.

Domningar och dålig balans

Ditt nervsystem påverkas av en långvarig B12-vitaminbrist, vilket du kan märka av i form av domningar och minskad muskelstyrka i fötter, underben, händer och underarmar. När ditt nervsystem skadas kan det också leda till att ditt vibration- och koordinationsinne försämras vilket betyder att din gång kan bli ostadig och balansen blir påverkad.

Övriga symptom

Andra symptom som kan uppkomma när du lider av B12-brist är illamående, diarré, nedstämdhet, depression, försämras syn och minnessvårigheter.

Behandling av B12-vitaminbrist

Misstänker du blodbrist, nedsatta funktioner på nervsystemet eller andra symptom för att din kropp riskerar att ha brist på vitamin B12 så bör du kontakta läkaren för att se till att få rätt behandling. Hos läkaren får du en behandling, antingen i form av sprutor eller tabletter som varierar beroende på hur allvarlig din brist är. Blodbrist på grund av B12-vitaminbrist försvinner ganska snabbt med rätt behandling men nerverna återhämtar sig oftast desto sämre. Det kan ta lång tid innan domningar, minnesförändringar och andra nervsymtom försvinner och i vissa fall är det inte säkert att symptom försvinner helt.

Vitaminer är inget ämne som kroppen själv tillverkar utan något vi måste få i oss genom det vi äter. Se till att att äta en varierad och allsidig kost för att boosta kroppen med rätt mängder av vitaminer dagligen.