Under vinterhalvåret är det vanligt att många lider av torra läppar som spricker och flagar. Du smörjer och smörjer. Och så smörjer du lite till. Men ingenting tycks hjälpa. Läpparna förblir torra och irriterade. Här följer lite tips på hur du får mjuka läppar och blir kvitt lypsyl-syndromet för alltid.

I takt med att vädret blir kallare och luften torrare ökar huden och läpparnas behov av extra omsorg. Många upplever både huden och läpparna blir torrare och flagar. Här har vi gått igenom tips på hur du boostar torr hud och här kommer våra bästa tips på hur du råder bot på torra och narriga läppar.

När läpparna blir torra spricker de lätt med flagnande hud som, i det närmaste oundviklig, konsekvens. Omedvetet slickar vi oss om läpparna för att minska den strama känslan i huden och tråkigt nog gör vi det bara värre då. Så vi tar upp lypsylet ur fickan och smörjer läpparna. Stoppar ner det i fickan igen. Och några minuter senare tar vi återigen upp det och ger läpparna en omgång till. Vi har råkat ut för lypsyl-syndromet.

Lypsyl-syndromet gör torra läppar torrare

Lypsyl-syndromet är precis det som beskrivits ovanför. Du smörjer, smörjer och smörjer igen. Men det tycks inte hjälpa. Läpparna fortsätter svida, flaga och förbli torrare än torrast. Anledningen till att det är så är att de allra flesta cerat är baserat på fetter som inte har några hudvårdande egenskaper alls. I många fall innehåller de mineralolja, som namnet sitt till trots, är ett dött material. Därför upplever många en stor skillnad när de istället börjar smörja med ett vegetabilisk cerat eller ett cerat baserat på bivax. Men det är inte säkert att det är så enkelt att dina torra läppar blir mjuka igen bara för att du använder ett cerat med vegetabiliska oljor, vegetabiliska fetter och bivax. Du kan behöva använda dig av ytterligare några knep. 

Många upplever en stor skillnad när de smörjer läpparna med vegetabiliska cerat istället, eller cerat baserat på bivax.

Gör dina torra läppar mjuka igen

Är huden på dina läppar riktigt torr kan det vara svårt för näringen att tränga ner på djupet. Det blir som att den torra huden bildar ett pansar där näringen inte kan tränga igenom. Då kan du behöva peela dina läppar. Till det kan du använda en peeling-mask till ansiktet eller en färdig läpp-peeling. Men du kan också göra din egen läpp-peeling genom att bland några skvättar olivolja med lite strösocker. Känns strösockret för rivigt kan du byta ut det mot florsocker istället.

Om läpparna fortfarande är torra efter att du har peelat dem och smörjt in dem med ditt vegetabiliska cerat kan det vara så att dina läppar behöver fukt också. Enklast är då att smörja in läpparna med en fuktkräm som du låter sjunka in. Därefter applicerar du ceratet som bildar en skyddande hinna som bevarar fukten i läpparna och gör dem fina igen. Och vips, nu kan du njuta av härligt, mjuka läppar som inte längre flagar och svider.

Vi summerar tipsen

Prova ett serat som är vegetabiliskt eller bivaxbaserat

Gör en vårdande peeling av olivolja och sockerkorn

Smörj läpparna med fuktkräm innan du lägger på cerat

Till läppbalsam