I höst är det fortsatt den naturliga stylingen som gäller. Både i den mening att det inte ska vara alltför fixat, utan hellre lite raskt och slarvigt, men också att vi ser ett ökat utbud av ekologiska stylingprodukter, hårfärger och oljor för håret. En bra klippning ska sköta den mesta stylingen åt dig, så att du mer eller mindre kan hoppa ur sängen på morgonen och istället fokusera på bra hårvård. När det kommer till färg kommer gult och en smutsig orange, så kallad blorange á la Kurt Cobain, tillbaka. Styla med Sporty Spice taggiga diadem för att få till rätt look.

Den något stramare uppsättningen med mittbena och bakåtslickat hår i enkel klämma gör också comeback tillsammans med den raka pagen som hålls undan ansiktet med ett spänne på sidan likt Margot i Wes Andersons film The Royal Tenenbaums. I höst kommer vi också se en mer välfriserad punkinspirerad look i med starka klipp inspirerade av 60-talets Vidal Sasson frisyrer. Dock med starkare färger såsom mörkblått, grönt och rosa som får ”blöda” in i varandra.

Tre enkla frisyrtips som håller måttet i höst:

1. 90-talets spikes är tillbaka. Om du väljer att låta lockarna falla i höst är detta en trendriktig stil som du enkelt skapar genom att arbeta in en liten mängd gelé i torrt hår. Dra mindre sektioner hår åt olika håll för att skapa rätt spiky look.

2. En enkel frisyr för dig med axellånet hår är en ”halvuppsättning”. Kamma en horisontell bena från öra till öra för att sedan göra en slarvig knut med det övre håret. Fäst med snodd och eventuellt ett par hårnålar, och låt resten hänga fritt.

3. För halvlångt till långt hår är flätor en stor trend och det finns en hel uppsjö varianter att bemästra. Även de vågor som uppstår i håret när du tagit ut din fläta är en trend i sig. Ett superenkelt tips är att fläta blött hår på kvällen för att sedan sova med det. Ta ut flätan på morgonen för ett lätt vågigt hår. Styla med sidbena för en riktigt trendig och mycket enkel frisyr.

För dig som vill testa nya varianter på den klassiska flätan kommer här två tips:

En ”Pull Through” fläta kan verka svår att bemästra, men får du väl till tekniken är resultatet en jättefin håruppsättning som får ditt hår att se fylligare ut. Du bör ha axellångt eller längre hår. Till uppsättningen behöver du ett gäng små hårsnoddar i gummi och hårspray för fixering.

Gör så här:

1. Börja med att samla håret närmast pannan i en liten tofs högst upp på huvudet. Gör sedan ytterligare en strax bakom med håret ovanför öronen.

2. Dela nu din första tofs i två slingor som faller på varsin sida om den andra tofsen. Samla sedan håret nedanför öronen och gör en tredje tofs som även inkluderar de båda slingorna från den första så att du nu har din andra tofs ännu orörd, samt håret i nacken hängandes fritt.

3. Dela därefter upp håret från den andra tofsen så att det faller på varsin sida om den tredje och samla det sedan ihop med håret i nacken i en fjärde tofs.

4. Fortsätt sedan att dela upp håret från tofsen ovan i två sektioner som fästs till en tofs som på nytt delas upp osv tills ditt hårs fulla längd är uppsatt. Du kan välja att göra många mindre hårsektioner för en stramare uppsättning, eller färre för en lösare look.

5. När flätan är färdig drar du försiktigt isär öglorna något för ett fylligare resultat. Avsluta med spray.

En annan variant på den klassiska fältan är fiskbensfläta. Precis som till pull through-flätan bör ha axellångt eller längre hår och till uppsättningen behöver en liten hårsnodd i gummi och hårspray för fixering.

Gör så här:

1. Ta en liten hårslinga från vardera sida på huvudet, strax ovanför öronen och sedan snurra dem några varv. Fäst de båda slingorna i en tofs med en liten gummisnodd.

2. Upprepa nu med två nya slingor från vardera sida, strax nedanför de första som du snurrar och fäster i en tofs.

3. Fortsätt genom hårets fulla längd för en enkel busig uppsättning. Avsluta med spray.