Vi hälsade på hos våra kompisar på Gunnarshögs Gård för att ta reda på hur det går till när deras olja tillverkas. Vi tyckte att processen var superspännande och vill såklart dela den med er. Därför bad vi dem skriva ihop en text om hur det går till, från frö till färdig flaska. Hoppas att du ska tycka det är lika spännande som vi gjorde!

Året med rapsen börjar redan i augusti. De små rapsfröna läggs i jorden i mitten på augusti för att inom loppet av ett par dagar titta upp ur jorden som en liten grön visare. De små rapsplantorna växer sig mellan 20-30 cm höga under hösten och precis som andra höstsådda grödor förbereder den sig för vinter. Vintern innebär en tuff period för den lilla plantan och därför odlas inte höstraps mer än upp till Stockholm. Snön skyddar plantan under vintern och när våren gör entré och det åter igen blir varmt växer plantan mellan 4-6 cm om dagen.

Rapsplanta i händerna på en man och en kvinna.

Det fascinerade rotsystemet blir två-tre meter djupt och plantan blir nästan två meter hög innan blomning. Rapsen blommar nerifrån och upp, dvs knopparna i toppen är de som slår ut sist. I ca tre veckor kan vi njuta av de härligt gula fälten innan det från pistillen växer ut en liten skida med små frön i. Det är dessa små frön som sedan torkas i ungefär två månader ute på fältet innan det är dags för skörd. Efter skörd torkas fröna från vatten och rensas från ogräsfrön, småsten och halm inne på Gunnarshögs Gård.

Bild på press som används vid tillverkning av rapsolja på Gunnarshögs Gård.

Nästa steg i tillverkningsprocessen är kallpressning. Kallpressning är en mekanisk process, relativt enkel och kan liknas vid en kvarn. De torkade och rensade små, svarta fröna pressas genom kvarnen med en skruv. Skruven gör att oljan i fröna pressas ut genom ett finmaskigt nät. Av de 40-55 % rapsolja som finns inne i fröet får de ut ca 2/3, resten stannar kvar i fröskalet. Av 3 kilo rapsfrö blir det alltså 1 kilo rapsolja och två kilo blir fröskal. Temperaturen som uppstår vid kallpressning är ca 35 grader vilket beror på friktionen som uppstår mellan skruven och kvarnen. Den härligt gröngrumliga kallpressade rapsoljan som kommer helt färsk ifrån pressen innehåller en del skalrester. Dessa skalrester filtreras varsamt bort med hjälp av tygdukar. Den färdiga oljan har en rund nötig smak och en härlig bärnstensfärg.

Olja från Gunnarshögs Gård tappas på flaskor

Så här ser det ut när den färdiga oljan tappas på flaskor.

Men vad händer med resterna då? Skalet som kallas för rapskaka, lite för att det ser ut som kakor, tas självklart till vara på. I dagsläget används det till stor del som djurfoder, framförallt till nötkreatur men också till får, gris och höns. I framtiden är förhoppningen att rapskakan ska kunna användas även till humankonsumtion. Det beror på att rapskakan är mycket rik på både protein men också på fibrer. Det kommer alltså gå att ta fram en växtbaserad proteinprodukt, bulle, biff eller färs, av det protein som inte går att använda i produktionen av rapsoljan. Smart va? Vi tyckte att det var kul att se en produktion där hela plantan, inklusive alla spillprodukter tas till vara på. En produktion med hållbarhet i fokus helt enkelt.

Fördelarna med kallpressad rapsolja är många. Förutom att den är producerad i Sverige av stolta bönder är den rik på Omega 3 fettsyror, tål höga temperaturer, är mild och nötig i smaken, går att smaksätta i det oändliga och har samtidigt en otroligt vacker och naturlig bärnstensfärg. Att det i produktionen går att använda både plantan, toppskotten på rapsen som en vårprimör och proteinet från skalet till att göra framtidens vegetabiliska protein gör rapsen till en gröda med fantastisk utvecklingspotential.

Är du intresserad av att veta mer om hur vi guldet från Österlen tillverkas? Då tipsar vi dig om att göra en utflykt till deras gård i sommar. När vi var där fick vi testa på att göra vår egen rapsolja samtidigt som vi fick lära oss allt om hur Gunnarshögs Gårds tillverkningsprocess ser ut. Superlärorikt och spännande!

Bild på en flaska med rapsolja i ett rapsfält

Så här såg vår olja ut när den var klar. Lite grumligare än den man är van vid att se i butiken. Efter 3 dagar ungefär hade den grumliga färgen lagt sig och alla skalrester hade lagt sig på botten.