Kvällarna blir både varmare och längre så här års och grillkvällarna blir allt fler. Det är underbart att avsluta vardagskvällarna med en god grillning tillsammans med familjen eller njuta av helgernas sena sommarkvällar tillsammans med vännerna framför en grill. Vi förespråkar en hälsosam livsstil och tycker om nyttigheter. Detta har gjort att vi börjat undersöka färdig grillmarinad, som du köper på flaska eller påse i butik och vi insåg snabbt att det är nästintill detsamma som att strö vitt socker och andra onödiga tillsatser på det du vill grilla. Onödigt? Ja.

Går det att göra ett godare och mer hälsosamt alternativ? Ja, såklart! Låt oss på hjälpa dig att göra nästa grillning ännu lite bättre med några enkla, små knep och recept. Vi kan nästan lova att du kommer imponera lite extra på dina vänner och familj med nya, saftiga smaker.

När du ska grilla quorn, som är ganska smaklöst i naturlig form, så har vi några tips.

  • 1. Börja marinera quornen redan vid upptining, från halvtinat läge. Då hinner marinaden och alla kryddor verkligen gå in i quornen och smaken blir än mer amazing.
  • 2. Blanda din marinad direkt i påsen som quornen ligger i. Det är både smidigt och ett miljövänligare alternativ. Det ger dig även möjlighet att blanda in marinaden ordentligt i fileerna.
  • 3. Om du vill använda kryddor som timjan, chili eller vitlök är vårt tredje tips att torka av filéerna något innan du lägger dem på grillen. Annars riskerar de att brännas.

Att göra egen marinad är enkelt och det är bara din fantasi som sätter stopp för vad du vill blanda i. Du kan som sagt blanda hej vilt när du ska fixa en egen, hemmagjord marinad. Blanda i det du tycker är gott. Kanske föredrar du vitlökssmak, chili eller rosmarin? Eller kanske föredrar du alla smaker tillsammans? Testa dig fram och skapa din egen favoritmarinad. Att använda mått är inte heller så viktigt, se bara till att alla fileér blir ordentligt täckta av marinaden och att börja marinera i tid. Här delar vi med oss av ett enkelt grundrecept som du lätt blandar ihop med några få ingredienser som man ofta har hemma.

Ingredienser

  • Räcker till ca 4 portioner
  • 0.5 dl eller en lagom mängd olivolja
  • 0.5 dl eller en lagom mängd soja
  • Valfri mängd salt och peppar

För att tvista till receptet för mer smaksättning så kan du använda:

  • Fler kryddor som chili peppar, grillkrydda eller rosmarin.
  • Några pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk honung

Gör så här

1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål

2. Klipp hål i ena hörnet av påsen med quorn och höll i marinaden

3. Blanda runt ordentligt och förslut påsen med en påsklämma

4. Ställ in i kylen under några timmar

5. Klart! Kasta quorn fileerna på grillen och njut av en god middag