Påsken står för dörren och få saker är väl så påskiga som att måla ägg. Och vem vill måla sina ägg med skruttig karamell-färg när du kan använda naturliga ingredienser som rödbetsjuice, gurkmeja och spirulina. Bara för att nämna några. Let’s color some påskägg!

Det är inte svårt att färga påskäggen med naturliga ingredienser och du behöver inte särskilt stor mängd. Jobbar du med färska råvaror som blåbär eller hallon så behöver du ca tre nävar, medan om du använder dig av torra råvaror som gurkmeja- eller spirulina-pulver behöver du ca 3–5 rejäla teskedar. Och nu till det viktigaste, vilken ingrediens ger vilken färg?

Färg på dina påskägg

  • Hallon/hallonpulver – ljusrosa
  • Blåbär/bläbärspulver – mörkblå med drag åt violett
  • Rödbetsjuice – Lilarosa
  • Gurkmeja-pulver – gult
  • Paprikapulver – orange
  • Pulverkaffe – chokladbrun
  • Spirulina-pulver – grön
  • Rödlökskal – rödbrun

Så här färgar du dina påskägg

Att färga påskäggen är inte så komplicerat, här kommer en enkel guide:

1. Börja med att koka äggen Heston Blumenthal-style, dvs koka upp vattnet med äggen i kastrullen. När vattnet kokat upp, dra av kastrullen från plattan och låt äggen dra sig i vattnet i 6 minuter. Sedan sköljer du av äggen i svalt vatten. Nu har du ägg med perfekt krämig gula.

2. Nu är det dags att färga äggen och då börjar du med att mäta upp 5 dl vatten, 1 tsk salt och den råvara du vill färga äggen med. Låt blandning koka 2-10 minuter och här är den enkla grundregeln: färska råvaror längre koktid, torkade råvaror kortare koktid. Dra sedan av kastrullen från plattan och låt blandningen dra i ca 20 min. Om du ar färska råvaror silar du av dem, har du använt kryddor och pulver behövs inte det.

3. Tillsätt en skvätt vitvinsvinäger till färgblandningen och sedan släpper du ner äggen. Låt sedan äggen dra i färgblandningen till de fått den styrka på färg som du önskar, ca 2 timmar som minst. Vill du ha riktigt stark färg ställ skålen med ägg och färgblandning i kylen över natten.

Nu har du gjort dina alldeles egna färgade påskägg med naturliga färger och du kan i lugn och ro fira påsk, äta snask och njuta av några dagars ledighet.