Utan att vi egentligen tänker på det så finns det hudvård omkring oss både i trädgården och vilt i naturen. I den här artikeln vill vi slå ett slag för tre olika växter som du kan använda för att skapa egna oljor, badsalt och ansiktsvatten. Först ut är ringblomman. Ringblomman är en anti-inflammatorisk och anti-bakteriell blomma som både lugnar och lindrar irriterad hud. Toppen att skörda och använda till att göra ansiktsvatten eller massageolja.

Ansiktsvatten med ringblomma

Gör så här

1. Skörda blommorna. Det går bra att både använda dem både när de är färska och torkade.

2. Låt blommorna sjuda i vatten.

3. Sila av och låt vattnet svalna.

4. Voila! Färdigt ansiktsvatten

Eftersom att ringblomman är anti-inflammatorisk och anti-bakteriell går vattnet även bra att använda som sårtvätt eller till att badda solskadad hud med.

Massageolja med ringblomma

Gör så här

1. Skörda blommorna och låt dem torka.

2. Häll upp solros- eller rapsolja i en skål.

3. Tillsätt blommorna och låt dem ligga i oljan ca 1 månads tid.

4. När blommorna legat i oljan under en månads tid silar du oljan och häller upp den i en ren flaska. Därefter har du en härlig kropps- och massageolja.

Tänk på att burken gärna får stå ljust under processen. Undvik dock direkt solljus.

En annan härlig och mångsidig växt som vi vill slå ett slag för är lavendel. Lavendel är anticeptisk, fungerar lugnande på huden och har en avslappnande effekt på oss människor. Du kan nyttja lavendeln på precis samma sätt som ringblomman, enligt recepten ovan, färsk eller torkad.

Den tredje blomman vi vill tipsa om är vildrosen. Rosbladen går också att göra ansiktsvatten av, men de går också bra att konservera i ett havssalt eller himalayasalt för att sedan använda som badsalt.

Badsalt med vildros

Gör så här

1. Plocka av rosbladen från blommans rot och låt dem torka.

2. Mosa ner rosenbladen med en mortel eller slev i tillsammans med saltet och häll sedan över i en glasburk.

3. Njut av ett härligt bad!